Bursa de Valori din Varsovia a devenit la finalul lunii septembrie cea mai mare bursa din regiunea Europei Centrala si de Est (ECE) si din Europa de Sud-Est (ESE).

Potrivit ultimelor raportari ale Federatiei Europene a Burselor de Valori, WSE detinea o capitalizare a companiilor locale listate de peste 105 miliarde de euro. Principala sa rivala, Bursa din Viena avea la sfarsitul lunii precedente o capitalizare de 85 miliarde de euro.

Diferenta dintre capitalizari dintre bursele din Viena si Varsovia se afla intr-o scadere sistematica in ultimii ani. La sfarsitului lui 2005, capitalizarea bursei vieneze era cu aproape 27 de miliarde mai mare decat cea a Bursei din Varsovia.

La inceputul acestui an, diferenta s-a redus la 12 miliarde de euro, iar in luna iulie valoarea companiilor listate la Varsovia depaseau valoarea celor din Viena cu 9 miliarde de dolari.

In prezent, capitalizarea WSE o depaseste pe cea a Wienner Borse cu 20 miliarde euro. De asemenea, in septembrie Bursa din Varsovia a a depasit si operatorul bursier din Atena, ale carui companii listate au o valoare de 99,5 miliarde euro.

Conform datelor Federatiei Europene a Burselor de Valori, Bursa de Valori Bucuresti avea, in septembrie, o capitalizare de 11,18 miliarde de euro, fara a include valoarea actiunilor Erste Bank.

BVB se afla pe locul 7 in topul cele noua operatori bursieri din Europa Centrala si de Est si din regiunea de Sud-Est.

Bursa autohtona este precedata de Bursa din Praga cu o capitalizare de circa 40 miliarde euro, de cea din Budapesta cu 23,03 miliarde euro si operatorul din Ljubljana, cu 12,4 miliarde de euro.

Capitalizari mai mici decat cea a BVB au avut in luna precedenta, bursele din Bulgaria – 8,47 miliarde euro, si cea din Bratislava cu 4,78 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Polonia devine oficial piata dezvoltata dupa criteriile FTSE