Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor Romane, Marian Petre Milut, sustine ca investitia in piata de capital romaneasca este o greseala, aceasta nefiind sustenabila, mai ales in aceste momente.
„Nu mai putem spune ca avem Bursa in Romania. E mai mult decat o intoarcere in anii 97-98. Bursa romaneasca este o teapa”, a declarat Milut (foto).

Acesta a spus ca la intalnirea pe tema situatiei economice si a bursei niciun broker nu a raspuns invitatiei de a participa la discutiile organizate ieri.

“Asta se intampla daca s-au creat fonduri de investitii ca SIF-urile, de tipul cupoanelor. Acestea sunt rezultatele baronilor de la SIF-uri care nu mai au bani sa rascumpere din actiuni, ca sa mai stabilizeze pretul”, a mai spus acesta.

Membrii UNPR considera ca o solutie extrema pentru companiile listate la bursa este delistarea, avand in vedere scaderea drastica a valorii acestora. Delistarea are ca avantaj principal conservarea valorii de piata a companiei pe criterii de productivitate si active si evitarea unei expuneri foarte mari in fata speculatorilor de conjunctura.

“In momentul de fata, piata bursiera da dovada de vulnerabilitate, iar acest lucru afecteaza companii stabile din punct de vedere economic, dar a caror valoare este subapreciata. Desi pentru investitorii la bursa solutia delistarii companiilor nu este una benefica, subaprecierea valorii unei companii pe bursa poate avea efecte negative asupra productivitatii acestora si nu in ultimul rand asupra economiei romanesti in general”, a precizat Marian Petre Milut.

“In opinia mea, piata de capital romaneasca are nevoie de cateva delistari. Aceasta inseamna plata actiunilor la pretul pietei catre actionarii existenti si repozitionarea in piata in urma calcularii activelor la valoarea lor reala”, a continuat presedintele UNPR.

De asemenea, Milut considera supravegherea BVB drept una catastrofala, mentionand ca multe persoane din conducere ar trebui judecate penal.

“Supravegherea bursei este catastrofala, oameni care de mult ar trebui sa fie sub cazuri penale sunt inca la conducere. Din pacate, suntem la un nivel in care miscarile speculative importante sunt facute de ani de zile de ‘smecherii’ care au facut zeci de milioane de euro in detrimentul celor care au incercat sa faca ceva cinstit”, considera acesta.

Milut a mai spus ca, in opinia sa, mare parte din actuala criza financiara este o frauda, pe care nu ar trebui sa o plateasca contribuabilii.

“Criza deja nu mai este americana, ci este una mondiala, din cauze multiple cu efecte in toate tarile lumii. Globalizarea va duce la efecte secundare negative. Economia in perioada de criza arata ca o ruleta”, a conchis presedintele UNPR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri