Sedinta de ieri a Bursei din Bucuresti a urmat aceeasi tendinta cu care piata a incheiat saptamana, cu scaderi masive si suspendarea tranzactionarii pentru aproximativ jumatate de ora. Presiunea pe vanzare si panica investitorilor sunt in continuare caracteristicile de baza ale pietei romanesti.
Indicele BET a pierdut 7,8%, pe o piata in care sectoatele SIF si energetic au suferit cel mai mare declin si in care tranzactionarea a fost intrerupta in debut, dupa o cadere masiva.

“In prima parte, inainte de inchidere, pietele externe scadeau foarte mult. Intre timp, cand sedinta BVB a fost suspendata, bursele straine s-au mai revigorat si din acest motiv si la noi s-au diminuat scaderile. Din pacate insa, presiunea pe vanzare inca domina, iar revenirile nu au forta sa se mentina”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

BET-C a coborat cu 8,28%, pana la 1.949,42 puncte. Indicele BET-FI a pierdut 9,81% iar indicele ROTX a coborat cu 6,66%, ajungand la 6.067,73 puncte. Indicele BET-XT a pierdut 7,97%, pana la 243,66 puncte, iar indicele BET-NG a coborat cu 10,95%, pana la 303,03 puncte.
“Evolutia de ieri de la BVB a fost in ton cu miscarile de pe pietele internationale. In continuare se observa ca actorii din piata urmaresc cu mare atentie evolutiile de pe pietele externe, ceea ce se traduce prin evolutii asemanatoare, dar cu variatii mult mai mari datorate, in special, lipsei de lichiditate. In cifre toate cele de mai sus s-au tradus in scaderi de peste 10% mai toata ziua pe principalii emitenti si tranzactii in valoare de putin peste 5 milioane de euro pe piata principala, mult sub valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut”, a explicat Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

Prabusirea indicelui BET a dus la o noua suspendare a tranzactiilor

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis suspendarea tranzactiilor pentru jumatate de ora in debutul sedintei de luni, din cauza scaderii pana la limita maxima de variatie a indicelui BET.

"Am suspendat Bursa din aceleasi motive ca vineri, in conditiile in care indicele BET ajunsese la o scadere de 13%, excluzand titlurile Bancii Transilvania", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedinte si director general al Bursei de la Bucuresti.

Bursa a suspendat tranzactiile la ora 10:38, iar reluarea operatiunilor a inceput la ora 11:10, cu o sesiune de predeschidere, pietele fiind deschise la 11:25.

“Decizia de suspendare de ieri deja nu-i mai surprinde pe multi dintre participantii la piata. Este o masura procedurala care s-a aplicat conform reglementarilor operatorului de piata. Este posibil ca aceasta masura sa fi avut contributia sa la calmarea pietelor, dar motivul principal care a stat la baza evolutiilor din a doua parte a zilei consider ca a fost revenirea de pe pietele externe”, a mai spus Irimin.

De asemenea, bursele europene isi temperau puternic scaderile la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, urmand tendinta de revenire a pietei futures din Statele Unite.
Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, scadea cu 1,10%, pana la 3.840 puncte, cel al pietei germane, DAX, cobora cu 0,66%, la 4.267 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, pierdea 2,30%, la nivelul de 3.120 puncte.

Sedinta a fost dominata de o presiune la vanzare

Actiunile BRD au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de luni, de 3,8 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 11,49%, la 6,55 lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia s-au depreciat cu 4,95%, in urma unor schimburi de 3,76 milioane lei.

“Presiunea la vanzare a fost in special inainte de suspendarea sedintei de tranzactionare. In momentul in care se creaza un efect de domino, dispar foarte repede ordinele din cumparare si de aceea apar scaderile mari. La reluare presiunea la vanzare a scazut pe fundalul aparitiei unor ordine mai mari in cumparare. Se remarca in continuare volumele mai mari pe unele blue chips-uri.”, a mai spus brokerul Intercapital.

Cotatia actiunilor Petrom s-a prabusit cu 12,84%, la pretul de 0,129 lei, pe o lichiditate de 2,68 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Moldova (SIF2) au insumat 2,37 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 6,18%, pana la 0,41 lei.

“Semnale pozitive nu prea sunt dinspre economia reala, dar trebuie sa luam in considerare si faptul ca bursa a inregistrat scaderi de alta amploare fata de cele din economie. Sunt convins ca impactul crizei la nivel macro nu va avea aceasi gravitate ca in cazul bursei, care a scazut cu peste 80% fata de maximele istorice”, a conchis Adrian Barbulescu.

Pretul titlurilor SIF Transilvania a coborat ieri cu 14,92%, ajungand la 0,268 lei, pe fondul unor schimburi de 1,46 milioane lei, in conditiile in care titlurile SIF3 nu au avut cumparatori aproape pe tot parcursul sedintei.

Actiunile SIF Banat-Crisana au atras o lichiditate de 1 milion de lei si s-au depreciat cu 10,67%, pana la 0,427 lei.

Schimburile cu actiuni SIF Muntenia au totalizat 934.000 lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 10,64%, in timp ce actiunile Erste Bank au pierdut 4,92%, ajungand la 61,9 lei.

Titlurile Transgaz s-au ieftinit cu 12,56%, la pretul de 97,5 lei, pe o lichiditate de 630.900 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Transelectrica au insumat 513.100 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 5,22%, pana la 10,9 lei.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix au fost cedate doua pachete de obligatiuni corporative ale Bancii Carpatica (BCC09) si ale Bancii Comerciale Romane (BCR09), fiecare cu o valoare de circa 500.000 lei.

Pe sectorul derivatelor de la BVB au fost incheiate 90 de contracte la termen cu derivatele pe cursul leu/euro, in valoare totala de 348.000 lei. Astfel, un euro a fost estimat la 3,8667 lei/titlu, pentru scadenta decembrie, in urcare cu 0,0367 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri