Standard & Poor\'s (S&P) a coborat astazi, de la \'BBB-\' la \'BB+\', ratingul pentru credite in valuta al Transgaz Medias, ca urmare a retrogradarii Romaniei si a accentuarii riscurilor ce ameninta economia reala, din cauza cresterii creditarii sectorului privat si a dependentei de finantare externa.
Agentia de evaluare financiara a confirmat, totodata, ratingul 'BBB-' pentru credite in lei. Ambele perspective, cea asociata calificativului pentru credite in valuta si cea pentru imprumuturi in lei, sunt negative, precizeaza comunicatul agentiei de rating.

"Micsorarea ratingului Transgaz survine dupa retrogradarea Romaniei si in contextul accentuarii riscurilor cu care se confrunta economia reala a tarii, din cauza extinderii datoriilor din sectorul privat si a dependentei de finantare externa", explica Tania Toneva, analist al agentiei de rating.

Evaluarea Transgaz facuta de S&P nu include sustinerea explicita a statului in acordarea calificativelor, precizeaza S&P, care adauga ca tine cont de statutul de monopol al companiei pe piata romaneasca si de importanta strategica pentru sectorul energetic.

Luni, Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

Decizia a scos Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

Ratingurile Transgaz sunt in continuare sustinute de fluxurile previzibile de lichiditate generate de activitati obisnuite si de profilul financiar solid al companiei.

Elementele enumerate sunt, insa, contrabalansate de o baza de active invechita, care are nevoie de investitii constante, de caracteristicile persistente ale perioadei de tranzitie si de inrautatirea conditiilor macroeconomice din Romania, mai scrie agentia de rating.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri