Fondul Aviva European Property, disponibil si pentru micii investitori, este inchis pentru rascumparari si pentru noi subscrieri pentru 28 de zile, incepand cu 4 noiembrie.

Fondul de 387 milioane lire sterline avea la inceputul acestui an disponibil in numerar 26% din active, nivel care a coborat la 9% in septembrie, ceea ce a generat ingrijorari legate de lipsa lichiditatii disponibile imediat, potrivit citywire.co.uk.

Fondul a fost puternic afectat de caderea preturilor imobiliare. In intervalul octombrie 2007-octombrie 2008, fondul a pierdut 45,7% din valoare, comparativ cu scaderea de 49,1% a indicelui sectorial FTSE Epra/NAREIT Europe.

Aviva a incercat sa vanda din proprietatile detinute pentru a obtine fondurile necesare acoperirii rascumpararilor, insa stagnarea pietei imobiliare comerciale a redus posibilitatile companiei.

In acelasi timp, fondul cu plasamente imobiliare Aviva Encore Plus, inregistrat in Luxemburg, a inceput sa-si blocheze de asemenea investitorii, cererile de rascumparare putand fi intarziate chiar si cu un an, in conditiile in care grupul incearca sa imbunatateasca lichiditatea fondului.

Citeste si:

Fondurile mutuale cu plasamente imobiliare au inceput sa inregistreze probleme de lichiditate in urma cu un an, cand preturile proprietatilor au inceput sa scada.

Fondurile au fost afectate de cererile de retragere a investitorilor, care incercau sa isi limiteze riscul portofoliului pe masura ce preturile imobiliare scadeau. Insa managementul acestor fonduri a preferat sa blocheze retragerile in loc sa accepte sa reduca plasamentele imobiliare si sa vanda la preturi foarte mici, comenteaza citywire.co.uk.

Aviva Investors este prezenta pe piata romaneasca prin Aviva Investors Romania, care gestioneaza active de 20 milioane euro si are un venit anual de circa 1,5 milioane euro.

Aviva Grup Romania a achizitionat societatea de administrare a investitiilor Certinvest in noiembrie 2007, iar la sfarsitul anului trecut, Certinvest administra active de 68,6 milioane lei (circa 19 milioane euro).