Sedinta de ieri a Bursei din Bucuresti a fost caracterizata de scaderi cu peste 4 procente ale indicilor, pe fondul unei lichiditati ce a deposit usor 6 milioane de euro. Brokerii consultati de Wall-Street au explicat ca este vorba de marcari de profituri ale investitorilor, dupa cresterile din ultimele zile.
Indicele BET a scazut cu 4,35%, pana la 3.218,82 puncte, in timp ce BET-C, a coborat cu 4,19%, pana la 2.427,20 puncte. Indicele BET-FI a pierdut 5,70%, pana la 15.320,22 puncte.

“In sedinta de ieri am asistat in primul rand la o marcare a profiturilor.
In urma cresterii , destul de abrupte si aparent lipsita de o explicatie plauzibila, din ultima perioada(mai ales cele din sedinta de luni) era de asteptat sa apara si o corectie semnificativa, mai ales ca nici stirile macroeconomice aparute nu sunt cele mai favorabile”, a explicat Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

BET-XT a coborat cu 4,44%, pana la 316,14 puncte. Indicele BET-NG a pierdut cel mai mult - 6,36%- pana la 412,36 puncte.

“Sedinta de ieri poate fi caracterizata printr-un grad inalt de volatilitate si scaderi. Indicii bursieri s-au depreciat intreaga sedinta, societatile de Investitii Financiare s-au corectat semnificativ, dupa ce in debutul sedintei au castigat peste 6% per indice”, a declarat Mihai Hancu, broker la Intercapital Invest.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 4,75 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 7,59%, la 0,67 lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 6,59%, pana la cotatia de 0,78 lei, in urma unor schimburi de 2,27 milioane lei.

“De remarcat ca scaderea a avut loc pe volume mai reduse decat cele din ultimele zile de crestere. Niciunul dintre emitentii importanti nu a iesit din tiparul evolutiei generale de ieri”, a mai spus Negoita.

Actiunile SIF Banat-Crisana s-au ieftinit cu 3,57%, pe o lichiditate de 1,93 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF3 au insumat 1,93 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 3,31%.

Pretul titlurilor SIF Moldova a coborat cu 6,29%, pe fondul unor schimburi de 1,74 milioane lei, iar actiunile Petrom au atras o lichiditate de 1,65 milioane lei si s-au depreciat cu 5,96%.

Schimburile cu actiuni Azomures au totalizat 1,49 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 12,85%, in timp ce actiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 5,82%, pe o lichiditate de 1,47 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni Erste Bank (EBS) au insumat 393.500 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 7,28%, pana la 68,80 lei.

Vestile externe nu sunt optimiste, corectiile pot continua


Ieri au venit rezultatele financiare la Transelectrica. “Se remarca o crestere cu 17% a Cifrei de Afaceri si cu 307% a Profitului Net”, a mai spus Hancu. Titlurile Transelectrica (TEL) s-au ieftinit cu 7,59%, la pretul de 13,40 lei, pe o lichiditate de 842.000 lei,

Bursele Europene s-au depreciat, dupa ce piata Americana nu a reusit sa reziste in zona pozitiva. “Indicele Dow Jones a pierdut in sedinta de luni 0,82%, dupa o deshidere pozitva in care indicele s-a apreciat cu peste 2%. Dolarul American a avut o zi volatila, tranzactionandu-se la o paritate de 1,27 EUR/USD, in scadere fata de sedinta precedenta. Leul s-a depreciat in raport cu Euro pana la paritatea 3,7835, dupa ce Fitch a scazut ratingul Romaniei”, explica brokerul intercapital.

De asemenea, barilul de petrol a spart nivelul de 60 de dolari si se indreapta catre 50 de dolari. “Deprecierea poate continua catre noi minime locale, daca cererea de material energetic va frana datorita problemelor economiilor globale”, a continuat acesta.

Bursa de Bucuresti, vine dupa o zi corectiva, marcata de o volatilitate pronuntata. Principalii indici buriseri s-au depreciat cu peste 4%, dupa ce inceputul de sedinta a fost unul pozitiv.

“Cresterile din ultimele saptamani au fost semnificative. Din acest motiv, in urmatoarea perioada ne putem astepta la tendinte corective de mai mare amplaore daca pietele international se vor deprecia mai puternic”, a conchis Mihai Hancu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri