Industria globala a fondurilor de hedging a pierdut 100 miliarde de dolari in active luna trecuta, firme precum Sparx Group si Man Group fiind lovite puternic de rascumpararile investitorilor, potrivit datelor indicelui Eurekahedge Hedge Fund.
Peste 2.000 de fonduri globale au pierdut in medie 3,3% in ultima luna, in timp ce MSCI World, indice ce urmareste evolutia tuturor actiunilor listate pe burse, a pierdut 19% in octombrie, informeaza Bloomberg.

Pierderile mai mari decat cele inregistrate in timpul Marii Depresiuni si rascumpararile investitorilor au lovit industria de 1,7 trilioane de dolari a fondurilor de hedging, cea care gestioneaza cea mai mare parte a pietelor de capital nereglementate.

Indicele Eurekahedge Hedge Fund s-a depreciat de la inceputul anului cu 11%, avand cea mai proasta performanta din anul 2000, cand evolutia tuturor fondurilor de hedging a inceput sa fie urmarita.

“Valul de rascumparari din cadrul industriei fondurilor de hedging ar putea fi ultimul pentru cel putin sase luni de acum incolo. Totusi, exista unele care nu mai ofera posibilitatea ca investitorii sa-si lichideze pozitiile, dar dupa ce vor dezgheta rascumpararile va avea loc un nou val de vanzari”, explica Toyomi Kusano, presedinte la Kusano Global Frontier, un fond de hedging cu sediul in Tokyo.

Rascumpararile si deprecierea actiunilor, cauzele scaderilor printre fonduri

La inceputul acestei saptamani, cel mai mare manager de fond de hedging din Asia, Sparx, cu active de 8,5 miliarde de dolari, a raportat pierderi in primul semestru al anului cauzate de rascumpararile investitorilor si deprecierilor preturilor la actiuni.

La finalul lunii octombrie, potrivit unor date preliminare, activele fondului erau de 839 miliarde de yeni (8,8 miliarde de dolari), comparativ cu maximul de 2 trilioane de yeni din august 2006.

Cel mai mare manager de fond de hedging listat, Man Group din Londra, a raportat ca detinea, luna precedenta, active de 61 miliarde de dolari, cel mai putin din martie 2007, si in scadere fata de cei 70,3 miliarde de dolari detinuti in finalul lunii septembrie.

“In timp ce tot mai multi investitori isi lichideaza pozitiile din cadrul fondurilor de hedging, un lucru este clar: industria va trece printr-o perioada de reducere substantiala in urmatoarele luni. Ar putea ajunge si la o depreciere de 50% in termeni ai activelor detinute si ai numarului existent de fonduri”, a afirmat Kostas Iordanidis, director al fondurilor detinute de Unigestion Holding, cu investitii de 3,2 miliarde de dolari in fonduri de hedging de pe glob.

Activele fondului Tantallon din Singapore s-au redus la 284 milioane de dolari la finalul lunii anterioare, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Fondul condus de catre Nicholas Harbison, co-fondatorul si fostul director de vanzari al Merrill Lynch & Co., detinea 877 de milioane de dolari in august si peste 1,5 miliarde de dolari la inceputul anului curent.

Totusi, in ciuda pierderilor inregistrate, fondurile de hedging au reusit sa-si micsoreze pierderile, in timp ce indicele global MSCI s-a depreciat cu 46% de la inceputul anului. In octombrie, managerii fondurilor care au investit in futures sau pe piata de capital din Japonia au reusit sa invinga scaderile preturilor actiunilor, potrivit Eurekahedge.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri