"A fost o decizie a Consiliului Bursei sa propuna in cadrul adunarii generale a actionarilor de la mijlocul lunii decembrie transformarea BVB in companie detinuta public prin admiterea la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata", a spus Farmache, citat de NewsIn.

Seful BVB a precizat ca aceasta propunere a mai fost discutata in ianuarie 2005 la adunarea generala in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar tema nu a fost respinsa atunci de actionari, ci s-a hotarat amanarea acestei discutii.

Reprezentantii Bursei au mentionat ca nu au decis inca forma prin care se va face listarea, aceasta putand fi realizata prin oferta publica initiala sau prin oferta publica secundara. De asemenea, nu a fost stabilit nici procentul din capitalul social care ar putea fi listat, dar pragul minim ar putea fi de 5%.

Citeste si:

Totodata, actionari BVB vor discuta in decembrie si bugetul pentru anul viitor.

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane lei, divizat in 7,67 milioane actiuni, dintre care 508.351 sunt preferentiale. Bursa are 204 de actionari, iar cea mai mare parte a capitalului sau social este detinut de casele de brokeraj.

Cele mai importante pachete de actiuni BVB sunt controlate de SSIF Broker Cluj (2,96%), HTI Valori Mobiliare (2,78%), Morgan Stanley&Co International (2,7%) si Intervam SA, care controleaza 2,15% din capitalul social.