"BVB a inregistrat profit dupa primele sase luni ale anului 2008 si, cu toate ca a fost sub cel planificat, speram sa incheiem anul pe profit, ceea ce va permite listarea societati la Bursa de Valori in a doua parte a lui 2009, in conditiile in care legea prevede ca societatile care se listeaza sa aiba profit cel putin doi ani consecutiv inainte de listare", a explicat Farmache (foto), citat de NewsIn.

In cadrul adunarii generale a actionarilor BVB programata pentru mijlocul lunii decembrie, consiliul bursei va propune listarea Bursei ca societate publica pe actiuni si mandatarea consiliului de administratie pentru pregatirea acestui proces, au mai anuntat reprezentantii bursei in cadrul unei intalniri cu presa.

Potrivit lui Farmache, pregatirea listarii va dura aproximativ 6 luni si va permite ca listarea propriu-zisa sa aiba loc tot anul viitor.

"Propunerea de listare a BVB are in vedere nu doar tendintele actuale, ci si oportunitatile viitoare, avand in vedere ca statutul de companie deschisa este un factor important pentru consolidarea pozitiei BVB in contextul regional", a spus Farmache.

El a adaugat ca masura a fost luata atat de marii operatori ai pietelor de capital, precum Bursa de la Londra, New York Stock Exchange, Euronet, Nasdaq, OMS, Deutsche Boerse sau Bursa din Madrid, cat si de operatorii regionali, precum Bursa din Varsovia, care isi planuia listarea pentru 2008, dar a amanat-o pentru anul viitor.

Citeste si:

Tot in cadrul adunarii generale din decembrie, actionarii vor discuta si bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009 al BVB si o serie de alte propuneri precum, crearea unui indice nou - Footsie-BET - in colaborare cu societatea care administreaza si principalul indice bursier de la Londra.

Referitor la crearea indicelui in colaborare cu Footsie, Farmache a spus ca acest proiect are in vedere crearea unei familii de indici cu recunoastere internationala pentru a putea licentia companii in construirea de instrumente financiare structurate.

Reprezentantii bursei au precizat ca au avut deja o discutie cu Footsie, care va fi urmata de un memorandum, ce va permite aplicarea acestui proiect in primele luni din 2009.

Alte proiecte ce vor fi prezentate actionarilor la adunarea generala din decembrie vizeaza si introducerea conturilor globale, imprumuturile de actiuni si vanzarea in lipsa (short selling).

"In mod normal, planul de afaceri pe 2009 ar fi trebuit prezentat la inceputul anului viitor, insa il vom discuta mai devreme pentru ca vrem sa incepem 2009 cu un buget stabilit, desi, in conditiile actuale de piata, parametrii dupa care vom functiona sunt greu de anticipat", a mai spus Farmache.