Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a declarat ca va propune actionarilor in cadrul adunarii generale de la mijlocul lunii decembrie listarea actiunilor proprii pe piata reglementata.
“A fost o decizie a Consiliului Bursei sa propuna in cadrul adunarii generale a actionarilor de la mijlocul lunii decembrie transformarea BVB in companie detinuta public prin admiterea la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata", a spus Farmache.

"BVB a inregistrat profit dupa primele sase luni ale anului 2008 si, cu toate ca a fost sub cel planificat, speram sa incheiem anul pe profit, ceea ce va permite listarea societati la Bursa de Valori in a doua parte a lui 2009, in conditiile in care legea prevede ca societatile care se listeaza sa aiba profit cel putin doi ani consecutiv inainte de listare", a declarat presedintele BVB, citat de NewsIn.

Ideea nu este noua

Seful BVB a precizat ca aceasta propunere a mai fost discutata in ianuarie 2005 la adunarea generala in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar tema nu a fost respinsa atunci de actionari, ci s-a hotarat amanarea acestei discutii.

Reprezentantii Bursei au mentionat ca nu au decis inca forma prin care se va face listarea, aceasta putand fi realizata prin oferta publica initiala sau prin oferta publica secundara. De asemenea, nu a fost stabilit nici procentul din capitalul social care ar putea fi listat, dar pragul minim ar putea fi de 5%.

“Personal mi se pare ca aceasta decizie vine intr-un moment neadecvat. Este o idee mai veche, buna, dar timpul este unul nepotrivit”, a declarat, pentru Wall Street, Adrian Simionescu (foto), director general la Vienna Investment Trust.

El este de parere ca propunerea urmeaza a fi aprobata in urma adunarii generale ce urmeaza a avea loc luna viitoare, deoarece BVB a demonstrat ca este una dintre cele mai transparente institutii, inregistreaza profit, iar listarea actiunilor ar reprezenta un pas inainte.

“Totusi, momentul de listare nu este bun in contextul international, ar trebui asteptat pana se vor mai calmeaza piele financiare. S-ar putea, insa, linisti pana la sfarsitul anului, iar din 2009 sa asistam la o calmare si pe piata de capital romaneasca”, continua Simionescu.

Paul Brendea, seful departamentului de analiza la Prime Transaction considera ca BVB este o societate comerciala care inregistreaza profit, iar decizia e listare este una buna, insa perioada aleasa nu este potrivita.

Brokerii nu se asteapta ca criza sa ajunga la final prea curand

“Parerea mea este ca nu vom asista la o revenire de trend sau o stabilizare pana in a doua jumatate a anului viitor, iar oferta publica nu va putea obtine pretul maxim pe care l-ar fi obtinut in conditii normale de piata. Daca, totusi, lucrurile se vor stabiliza in aceea perioada poate fi un lucru bun. Personal consider ca nu este o idee buna in conditiile de fata”, afirma Brendea.

Razvan Pasol, directorul casei de brokeraj Intercapital Invest, ne-a declarat ca nu are o parere formata in aceasta privinta, asteptand adunarea generala a actionarilor pentru a afla mai multe detalii despre aceasta listare. “Propunerea in sine este buna, dar nu este noua. Intrebarea care se pune este cand va avea loc aceasta listare”, ne-a declarat el.

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj ne-a explicat ca propunerea nu este una buna in conditiile de fata. “Daca ar fi ales o perioada in care piata ar fi crescut oferta publica ar fi beneficiat de mai mult interes din partea investitorilor si ar fi obtinut un pret bun”, este de parere el.

Prunea nu considera ca finalul crizei va avea loc in 2009, mai ales in a doua jumatate a anului viitor cand se doreste listarea actiunilor BVB. “Poate spre sfarsitul anului viitor am putea sa ne asteptam la o intoarcere de trend”, spune el.

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane lei, divizat in 7,67 milioane actiuni, dintre care 508.351 sunt preferentiale. Bursa are 204 de actionari, iar cea mai mare parte a capitalului sau social este detinut de casele de brokeraj.

Cele mai importante pachete de actiuni BVB sunt controlate de SSIF Broker Cluj (2,96%), HTI Valori Mobiliare (2,78%), Morgan Stanley&Co International (2,7%) si Intervam SA, care controleaza 2,15% din capitalul social.

BVB ar putea avea un nou indice

Tot in cadrul adunarii generale din decembrie, actionarii vor discuta si bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009 al BVB si o serie de alte propuneri precum, crearea unui indice nou - Footsie-BET - in colaborare cu societatea care administreaza si principalul indice bursier de la Londra.


Referitor la crearea indicelui in colaborare cu Footsie, Farmache a spus ca acest proiect are in vedere crearea unei familii de indici cu recunoastere internationala pentru a putea licentia companii in construirea de instrumente financiare structurate.


Reprezentantii bursei au precizat ca au avut deja o discutie cu Footsie, care va fi urmata de un memorandum, ce va permite aplicarea acestui proiect in primele luni din 2009.


"In mod normal, planul de afaceri pe 2009 ar fi trebuit prezentat la inceputul anului viitor, insa il vom discuta mai devreme pentru ca vrem sa incepem 2009 cu un buget stabilit, desi, in conditiile actuale de piata, parametrii dupa care vom functiona sunt greu de anticipat", a mai spus Farmache.


Alte proiecte ce vor fi prezentate actionarilor la adunarea generala din decembrie vizeaza si introducerea conturilor globale, imprumuturile de actiuni si vanzarea in lipsa (short selling), anuntate de catre conducerea Bursei ca vor exista din vara acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri