Brokerii sunt de parere ca, in aceasta saptamana, evolutia Bursei de Valori din Bucuresti va fi dictata de cea a bursei americane, corelarea nefiind insa la fel de accentuata, atat in sensul cresterilor, cat si in cel al scaderilor.
Din cele cinci zile ale saptamanii trecute, doar in ultima zi indicii bursieri au inregistrat cresteri, semnalul fiind date de pietele de capital din Asia si de piata futures din SUA.

Miercuri, indicii americani s-au prabusit la minimele ultimilor cinci ani si jumatate, in contextul in care investitorii se asteapta la o recesiune de lunga durata, iar industria auto este ”pe butuci”.

“In mod normal din valorile foarte joase la care au ajuns indicii din SUA ar fi normal sa vedem o revenire, un rebound tehnic in aceasta saptamana. La BVB ne putem astepta la o corelare, dar nu la fel de accentuata. Exista un nivel de 15.000 de puncte al indicelui BET-FI care va fi greu de depasit, va trebui sa existe o putere mare de cumparare”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

In conditiile in care acest rebound pe pietele externe nu se va confirma si avand in vedere faptul ca intre nivelele din prezent ale cotatiilor si minimele atinse in luna octombrie pe piata romaneasca exista o diferenta majora, evolutiile negative de mica amploare pe pietele externe pot genera volatilitati mai mari la noi, piata urmand a corecta acest decalaj, scrie Andreea Gheorghe, director departament de analiza la Intercapital Invest in raportul saptamanal.

BET-FI a pierdut circa 83% de la inceputul anului

Media zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate la BVB in ultima saptamana a scazut cu mai mult de o treime, la 10,13 milioane lei (2,66 milioane euro), fata de media din saptamana precedenta, de 16,06 milioane lei (4,25 milioane euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) a scazut cu 7,68%, de la 3.128,53 puncte, pana 2.888,31 puncte. De la inceputul anului, BET a pierdut 70,60% din valoare.

Indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 6,44% in ultima saptamana, de la 2.282,64 puncte, pana la 2.135,54 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a coborat in intervalul analizat cu 6,35%, de la 14.496,79 puncte, pana la 13.576,87 puncte. Comparativ cu inceputul anului, insa, BET-FI afiseaza cea mai puternica scadere dintre toti indicii, de 82,74%.

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) in intervalul analizat a fost de 18,94 milioane lei si a reprezentat 37% din lichiditatea ultimei saptamanii de la Bursa, pe sectiunea de actiuni.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut cu 7,06% in ultima saptamana, de la 303,77 puncte, la 282,32 puncte.

Indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cel mai mult cu 9,72%, de la 390,54 puncte, pana la 352,57 puncte.

Titlurile Petrom (SNP) au captat prima lichiditate din piata, de 7,83 milioane lei (15,58% din schimburile bursei), iar pretul lor a scazut puternic - cu 13,85% - la 0,1680 lei.

Cotatia titlurilor Impact Bucuresti (IMP) s-a prabusit cu 44,72% in saptamana precedenta, pana la 0,0314 lei/actiune, in urma unor schimburi de 6,15 milioane lei, reprezentand a doua lichiditate din piata.

Sectorul bancar a atras in ultima saptamana schimburi de numai 6,63 milioane lei - 13,1% din rulajul total. Titlurile BRD SocGen (BRD) au atras a treia lichiditate din piata, de 5,61 milioane lei (11,16% din rulajul bursier) si s-au depreciat cu 5,99%, pana la cotatia de 7,85 lei/actiune.

Ciubotaru: Nu vom trece de minimele din octombrie

“Daca in octombrie lumea a decis sa vanda imediat si s-a pus o presiune foarte mare pe preturi, in aceasta luna nu vom mai cunoaste aceste miscari, deoarece investitorii care s-au gandit ca bursele americane vor scadere au iesit din piata, cei ramasi fiind cei care au cumparat si au un spectru temporar al investitiilor mai larg”, considera Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard. El se asteapta ca indicii sa ramana peste nivelele minime din octombrie.

Pesimismul pe pietele externe a fost la cote ridicate si este din ce in ce mai clar ca una din cele mai grave crize financiare din istorie va duce la incetinirea cresterii economice globale si la recesiune in marile tari ale lumii pentru cel putin urmatoarele doua trimestre, explica Andreea Gheorghe.

In Romania, lucrurile nu par a evolua separat de contextul global, multe companii fiind afectate de cererea in scadere la export, de deprecierea cursului de schimb sau de cresterea costului de finantare.

“In prezent nu mai putem vorbi de indicatori de evaluare atractivi ai companiilor, chiar daca piata autohtona a scazut puternic in ultimele luni, in urmatoarele trimestre perspectivele de dezvoltare ale emitentilor listati fiind mai slabe in comparatie cu anii anteriori. Atentia investitorilor este captata de evolutia burselor externe, iar BVB va evolua in continuare in functie de acestea”, continua aceasta.

Evolutia din decembrie sta sub semnul intrebarii

Statistica aniilor precedenti arata ca in ultima luna din an indicii bursieri inregistreaza cresteri si lichiditate bune, insa in contextul unei crizei financiare atat de puternice ca cea actuala evolutia din decembrie a Bursei romanesti va ramane sub semnul intrebarii.

“Trebuie sa vedem ce val de vanzari poate fi determinat pe evolutia pietele externe si cum se va corela si bursa de la Bucuresti. Am putea avea in decembrie o zona de evolutie orizontala, iar preturile sa evolueze semnificativ peste nivelele din octombrie, dar ramane de vazut ce scaderi vom avea si cat de ample vor fi”, spune brokerul de la Vanguard.

Gabriel Necula ne-a explicat ca evolutia din luna decembrie va sta sub semnul intrebarii rezultatelor de pe pietele externe din prima luna a anului viitor. “Multe companii din tara au programe de investitii in asteptare si nu ma astept la ceva pozitiv din partea companiilor si nici mai mult entuziasm din partea investitorilor”, este de parere el.

Reprezentantul Prime Transaction considera ca vestile rele vor continua sa apara, insa intr-o perspectiva optimista am putea asista la o revenire de moment in preajma sarbatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri