Obligatiunile corporative vor deveni din ce in ce mai atractive ca instrumente de finantare, pe fondul contractarii creditului bancar, mai ales ca emitentii se vor raporta, in stabilirea randamentelor, la nivelul ridicat al dobanzilor din sistemul bancar, a declarat presedintele BVB, Stere Farmache.
"Cred ca obligatiunile vor capata din ce in ce mai multa importanta in perioada urmatoare. Acestea ii pot conecta pe cei din piata care dispun de lichiditati cu cei care au un deficit de lichiditati", a spus Farmache, in cadrul seminarului EU - COFILE, desfasurat la Sinaia.

El se asteapta la o efervescenta mai mare pe obligatiunile corporative, in conditiile contractiei creditului bancar. “Societatile au nevoie de finantare, iar misiunea unei piete bursiere este sa faca o alocare eficienta a resurselor. Brokerii trebuie sa-si ia in serios rolul de intermediari financiari si sa faca legatura intre cei cu deficit de resurse si cei cu excedent", a explicat presedintele Bursei de Valori din Bucuresti (BVB).

Cititi astazi, in suplimentul Money Wall-Street, un articol care recomanda obligatiunile ca un refugiu pentru investitori.

Farmache a mai spus ca obligatiunile au puncte comune cu imprumutul bancar, dar, ca o deosebire, piata de capital pune fata in fata investitorii, in timp ce deciziile asupra creditelor sunt concentrate in mana directorilor sau a reprezentantilor din banci.

"Obligatiunea corporativa este destul de rar folosita, dar consider ca merita atentia emitentilor in aceste zile, deoarece poate deveni un instrument atractiv, mai ales ca emitentii se vor raporta la dobanzile din sistemul bancar", a adaugat seful BVB.

Farmache a declarat ca obligatiunile in lei emise de institutii financiare internationale, precum Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Mondiala, ar putea fi acceptate drept colateral in cazul imprumuturilor luate de banci de la BNR.

El a precizat ca "bursa a facut demersuri pentru recunoasterea drept garantii in cazul imprumuturilor luate de banci de la Banca Nationala a Romaniei a obligatiunilor emise de institutii financiare internationale care sunt listate la BVB", dar ca trebuie discutate inca solutiile tehnice pentru aceasta masura.

In opinia lui Farmache, anul electoral si contextul international sunt doi dintre cei mai important factori care au influentat Bursa de la Bucuresti. “Este clar ca anul electoral a avut un rol important in strategia investitorilor locali si internationali”, a spus Farmache.

De asemenea, Farmache a spus ca volatilitatea este foarte mare la BVB din cauza lichiditatii reduse. “Este clar ca lichiditatea scazuta este generata de putinatatea titlurilor si de free-float-ul redus. Volatilitatea crescuta arata o anumita fragilitate, chiar daca, in teorie, reprezinta un lucru bun”, a spus Stere Farmache.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri