Anuntul conform caruia toti angajatii Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din Romania, vor intra in somaj tehnic timp de peste o luna, a facut ca investitorii care tranzactionau actiunile combinatului la Bursa de Valori Bucuresti sa vanda masiv.
Desi la cateva ore de la inceputul sedintei, actiunile Azomures (AZO) inregistrau cresteri importante, anuntul opririi productiei din cauza lipsei de comenzi si a spatiului de depozitare a productiei, a facut ca titlurile sa inchida sedinta la o cotatie de 0,1919 lei/unitate, in scadere cu 14,73%.

AZO a fost ce mai tranzactionata societate din piata, fiind realizate schimburi de circa 11 milioane de actiuni, si atragand cea mai mare valoare din piata, 2,33 milioane lei (0,61 milioane euro).

“Scaderile de azi (ieri, n.r.) au fost conduse de componenta speculativa a pietei. De fapt, evolutia din ultimele patru luni ale acestor actiuni sunt determinata de speculatii”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Profitul Azomures s-a ridicat la 196,07 milioane lei (53,86 milioane euro) in primele noua luni din acest an, comparativ cu pierderile de 7,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a cresterii preturilor la ingrasaminte pe piata internationala, a potrivit compania.

Conform ultimei cotatii din cadrul sedintei de ieri, capitalizarea combinatului a scazut la 100,47 milioane lei (26,34 milioane euro.)

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, are un capital social de 52,6 milioane lei, divizat 526 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, cu 55,97%. Atzomures Holdings LLC detine 19,05%, iar Fondul Proprietatea detine 7,69% din totalul actiunilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri