Desi la cateva ore de la inceputul sedintei, actiunile Azomures (AZO) inregistrau cresteri importante, anuntul opririi productiei din cauza lipsei de comenzi si a spatiului de depozitare a productiei, a facut ca titlurile sa inchida sedinta la o cotatie de 0,1919 lei/unitate, in scadere cu 14,73%.

AZO a fost ce mai tranzactionata societate din piata, fiind realizate schimburi de circa 11 milioane de actiuni, si atragand cea mai mare valoare din piata, 2,33 milioane lei (0,61 milioane euro).

“Scaderile de azi (ieri, n.r.) au fost conduse de componenta speculativa a pietei. De fapt, evolutia din ultimele patru luni ale acestor actiuni sunt determinata de speculatii”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Citeste si:

Profitul Azomures s-a ridicat la 196,07 milioane lei (53,86 milioane euro) in primele noua luni din acest an, comparativ cu pierderile de 7,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a cresterii preturilor la ingrasaminte pe piata internationala, a potrivit compania.

Conform ultimei cotatii din cadrul sedintei de ieri, capitalizarea combinatului a scazut la 100,47 milioane lei (26,34 milioane euro.)

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, are un capital social de 52,6 milioane lei, divizat 526 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, cu 55,97%. Atzomures Holdings LLC detine 19,05%, iar Fondul Proprietatea detine 7,69% din totalul actiunilor.