Actiunile SIF-urilor s-au apreciat cu aproape 8%, saptamana trecuta, iar cele mai lichide 25 de titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti au castigat in medie 4,3%, dupa cinci sedinte cu evolutii diferite, caracterizate de lichiditate scazuta. Specialistii asteapta pentru aceasta saptamana aceeasi stare de apatie la BVB, fiind create premisele sa asistam la deprecieri.
“Cresterile puternice ale pietelor externe din aceasta saptamana creeaza premisele ca saptamana viitoare sa asistam si la sedinte de scadere, care cel mai probabil vor fi reflectate si de catre piata noastra. Totusi, anuntarea de catre BCE si BOA a ratelor de dobanda pentru Europa si Anglia, poate aduce dupa jumatatea saptamanii viitoare miscari pozitive pentru pietele europene, in situatia in care sa decide o reducere substantiala a ratelor de dobanda. Cu toate acestea, tendinta de consolidare a cotatiilor actiunilor BVB in aceasta zona de preturi va continua probabil si saptamana viitoare”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Aldea Director Departament Front Office la Intercapital Invest.

Si Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni se asteapta la aceleasi caracteristici si in saptamana aceasta, cu o corelare mai accentuata cu pietele externe si evenimentele notabile pe plan mondial.

“La BVB, in mod clar alegerea viitorului parlament si guvern, va influenta atitudinea investitorilor pe termen scurt , dar nu cred ca in mod semnificativ astfel incat sa traseze un trend”, a mai spus Necula.

Bursa a castigat 4,3%, sustinuta de revenirea pietelor externe


Primul impuls pozitiv indus burselor externe a venit luni, dupa ce guvernul american a anuntat ca va aplica un plan de salvare, in valoare de 306 miliarde dolari pentru banca de investitii Citigroup, grav afectata de criza financiara globala.

De asemenea, guvernul francez a anuntat ca va lansa un plan de stimuli pentru sprijinirea economiei, potrivit declaratiilor de marti ale presedintelui Nicolas Sarkozy. Seful statului francez a anuntat ca planul va include masuri pentru refacerea sectorului auto si al constructiilor, ambele fiind grav afectate de adancirea crizei economice.

Comisia Europeana vrea sa obtina acordul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) asupra implementarii unei serii de masuri, inclusiv reducerea temporara a taxelor pe vanzari, pentru ca tarile membre UE sa iasa din recesiune.

Media zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate la BVB intre 24 si 28 noiembrie, la 12,05 milioane lei (circa 3,18 milioane euro), in urcare cu 19% fata de media din saptamana 17 - 21 noiembrie, de 10,13 milioane lei (2,66 milioane euro).

“Bursa a ajuns la anumite niveluri de rezistenta la care cumparatorii nu mai manifesta un interes deosebit, iar vanzatorii au cam disparut din piata. Exista o stare de asteptare in privinta desfasurarii crizei economice mondiale si a urmatorului mini trend, care este usor accentuata la noi si de alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie. Astfel investitorii nu vor sa plateasca mai mult sau nu vor sa rateze o viitoare apreciere si astfel piata a intrat intr-un tunel ingust de variatie. Un alt aspect este si faptul ca pe piata nu mai sunt prezenti foarte mult investitorii straini, iar cei locali merg mult pe atitudine speculativa care nu permite o directie clara”, a explicat Gabriel Necula.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 11,7% in ultima saptamana, la 49,84 miliarde lei (circa 13,19 miliarde euro), dupa ce pe 21 noiembrie valoarea pietei reglementate era de 44,597 miliarde lei (11,755 miliarde euro).

Indicele BET a crescut in saptamana 24 - 28 noiembrie cu 3,19%, de la 2.888,31 puncte, pana 2.980,39 puncte. De la inceputul anului, BET a pierdut, insa, 66,85% din valoare. Indicele BET-C a castigat 1,96% in ultima saptamana, de la 2.135,54 puncte, pana la 2.177,39 puncte. BET-C a pierdut in acest an 66,61%.

Indicele BET-FI a urcat, in intervalul analizat, cu 7,92%, de la 13.576,87 puncte, pana la 14.651,62 puncte. Comparativ cu inceputul anului, insa, BET-FI afiseaza cea mai puternica scadere dintre toti indicii, de 88,81%.

Indicele BET-XT a crescut cu 4,31% in ultima saptamana, de la 282,32 puncte, la 294,50 puncte iar BET-NG a coborat cel mai mult, cu 3,70%, de la 352,57 puncte, pana la 365,63 puncte.

“In timp ce pietele internationale atingeau la finalul saptamanii trecute noi minime anuale, indicii autohtoni se gaseau la procente semnificative peste minimele atinse la finalul lunii octombrie. Astfel, la finele saptamanii trecute, dupa o saptamana de scaderi continue, indicele BET-FI avea o valoare cu 33% mai mare decat minimele anuale atinse in luna octombrie”, sustine Gabriel Aldea.


Titlurile SIF au atras jumatate din lichiditatea pietei de actiuni


Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) in intervalul analizat a fost de 30,9 milioane lei si a reprezentat jumatate din lichiditatea perioadei analizate la Bursa, pe sectiunea de actiuni.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au atras in ultima saptamana prima lichiditate din piata, cu tranzactii in valoare de 9,07 milioane lei, reprezentand 15,3% din rulajul total al pietei pe sectiunea de actiuni. Cotatia actiunilor SIF2 a crescut cu 14,04%, la 0,65 lei/titlu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras la nivelul saptamanii un rulaj de 7,92 milioane lei (13,37% din rulajul bursei) si s-au apreciat cu 6,87%, la 0,70 lei/actiune.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au urmat cu un rulaj de 6,06 milioane lei, adica 10,23% din rulajul total al pietei, si s-au scumpit cu 7,94%, pana la 0,68 lei/actiune.
Schimburile cu titluri SIF Transilvania (SIF3) au insumat 3,77 milioane lei (6,37% din rulajul pietei in intervalul analizat), iar cotatia SIF3 a urcat cu 4,22%, la 0,3210 lei/actiune.

Pretul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a crescut cu 7,38%, la 0,6550 lei/actiune, iar titlurile au un rulaj de 3,6 milioane lei, adica 6,08% din totalul lichiditatii saptamanale.

Sectorul bancar nu a fost foarte lichid saptamana trecuta

Sectorul bancar a atras in ultima saptamana schimburi de numai 6,65 milioane lei - 11,03% din rulajul ultimei saptamani la Bursa.
Titlurile BRD au atras a sasea lichiditate din piata, de 4,37 milioane lei (7,37% din rulajul bursier) si s-au scumpit cu 4,46%, pana la cotatia de 8,20 lei/actiune.

Actiunile Erste Bank au consemnat un rulaj de numai 2,28 milioane lei (3,85% din rulajul saptamanal al pietei) si s-au apreciat cu 24,24%.

Titlurile Bancii Transilvania sunt suspendate de la tranzactionare din 15 septembrie, pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale.

Titlurile Petrom au captat prima lichiditate din piata, de 6,95 milioane lei (11,73% din schimburile bursei), iar pretul lor a crescut puternic - cu 8,33% - la 0,1820 lei.

Pe sectiunea instrumentelor financiare cu venit fix, lichiditatea a continuat sa creasca, cu aproape 50% in ultima saptamana, la 21,88 milioane lei (5,8 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta rulajul cu obligatiuni s-a cifrat la 14,6 milioane lei (3,86 milioane euro).

Cea mai mare parte a rulajului a fost generata din nou de schimburile cu obligatiunile Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09), in ultima saptamana fiind schimbate 18.690 de titluri, pentru suma totala de 17,27 milioane lei. Ultimele tranzactii cu obligatiuni IBRD s-au realizat la un pret egal cu 90,67% din valoarea principalului.

Pe piata instrumentelor derivate de la BVB, contractele la termen (futures) au adus o lichiditate de 650.400 lei (172.100 euro), in crestere cu 10% fata de cea inregistrata saptamana trecuta, de 590.000 lei (155.000 euro).

In ultima saptamana, investitorii au incheiat 162 de contracte la termen, dintre care, aproape toate pe derivatele cursului leu/euro. Astfel, moneda europeana a fost cotata la 4,015 lei, pentru scadenta martie 2009 cu 0,115 lei mai scumpa decat in saptamana anterioara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri