Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 6,3%, la 808,13 puncte, dupa ce saptamana trecuta urcase cu 13%. Indicele a coborat cu 46% de la inceputul anului, dupa cinci ani de crestere, potrivit NewsIn.

Cotatia titlurilor bancare a fost cea mai grav afectata, actiunile Standard Chartered Bank pierzand 14,7%, iar cele ale bancii elvetiene UBS - 12%. Companiile din sectorul materiilor prime au suferit de asemenea corectii, ca urmare a ieftinirii petrolului cu 8% si a aluminiului cu 2,8%, in contextul ingrijorarii pentru situatia economica mondiala.

"Perspectiva pe termen scurt arata o perioada foarte dificila, date fiind estimarile privind incetinirea cresterii economice, reducerea profiturilor si deteriorarea pietei muncii", a spus strategul Henk Potts, de la divizia de brokeraj a grupului financiar Barclays.

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a aratat ca, in 2009, cresterea economica mondiala se va tempera la 1%, de la 2,5% anul acesta, ca urmare a efectelor crizei financiare, insa economia mondiala ar putea chiar sa se comprime, daca pachetele de stimulente se dovedesc a fi prea mici si alocate prea tarziu.

Citeste si:

Titlurile companiilor din sectorul minier s-au depreciat, ca urmare a ieftinirii petrolului. Astfel, actiunile BHP Billiton, Anglo American, Vedanta Resources, Lonmin, Kazakhmys, Xstrata, Antofagasta si Rio Tinto au inregistrat deprecieri cuprinse intre 7% si 18%.

Actiunile companiilor energetice s-au ieftinit la randul lor. Astfel, titlurile BP, Royal Dutch Shell, ca si ale BG Group si Tullow Oil au avut ieftiniri cuprinse intre 5,8% si 8,6%.

Pe marile piete europene, indicele Footsie-100 al bursei din Londra a inchis sedinta in scadere cu 5,19%, la 4.065,49 puncte, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale pietei germane de capital de la Frankfurt a pierdut 5,88% la 4.394,79 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene a coborat cu 5,60%, la 3.079,98 puncte, potrivit AFP.