Marile banci au suferit corectii pe bursele europene

Titlurile marilor companii listate la bursele europene s-au depreciat ieri, dupa trei zile de castiguri, ieftinirea titlurilor bancare anuland evolutia pozitiva a celor din sectorul energetic, ca urmare a ingrijorarilor legate de recesiune, relateaza NewsIn.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au fost sustinute de scumpirea petrolului.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 0,8%, la 853,74 puncte. Indicele paneuropean a coborat cu 43% de la inceputul anului pana in prezent, ca urmare a crizei financiare, care a impins in recesiune marile economii ale lumii.

Actiunile bancare au inregistrat printre cele mai mari deprecieri. Titlurile UniCredit au pierdut 4,6%, cele ale Royal Bank of Scotland - 4,5%, iar actiunile Lloyds s-au ieftinit cu 5,8%. Titlurile Commerzbank s-au depreciat cu 2,9%.

"Exista inca prea multa incertitudine. Este prea devreme sa o spunem, dar s-ar putea sa ne apropiem de nivelul cel mai de jos. Ar fi bine, insa, sa avem o anumita stabilitate", a spus strategul Edmund Shing, de la BNP Paribas.

"Oamenii cauta o directie. Vestea buna este ca piata nu cade din cauza stirilor economice proaste, dar este extrem de volatila", a adaugat Shing.

Actiunile companiilor din sectorul energetic s-au scumpit, insa, dupa o crestere cu 8% a pretului petrolului, survenita in contextul in care Agentia Internationala pentru Energie a estimat ca, in 2009, cererea mondiala de titei isi va reveni.

Actiunile BP, Royal Dutch Shell si ale BG Group si Tullow Oil au avut aprecieri cuprinse intre 2,7% si 20%.

Pe marile piete europene, indicele Footsie-100 al bursei din Londra a castigat 0,49%, la 4.388,69 puncte, in timp ce indicele Dax al pietei din Frankfurt a scazut cu 0,78%, la 4.767,20 puncte. La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 0,43%, la 3.306,13 puncte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri