Retragerea din functia de premier desemnat a lui Theodor Stolojan si instabilitatea politica creata au avut un impact major atat asupra cetatenilor, oamenilor de afaceri, cat si asupra investitorilor si implicit asupra Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Desi, sedinta de tranzactionare a inceput in crestere corelata cu bursele externe, spre mijlocul zilei cu putin timp inainte de declaratia oficiala a lui Stolojan indicii bursieri testau scaderi de pana 1%, pentru ca la final SIF-urile sa scada cu 2,73%.

“Decizia lui Stolojan a influentat investitorii in conditiile in care sedinta incepuse pe cresteri in concordant cu bursele externe. Exista anumite perceptii despre premierul desemnat din partea investitorilor, iar alegerea lui Emil Boc se pare ca a influentat in mod negativ si puternic evolutia actiunilor”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Lichiditatea inregistrat ieri a fost una mai ridicata decat cea din ultimele sedinte, de 19,03 milioane de lei (4,85 milioane euro), stagnand totusi in zona minimelor.

“Decizia de retragere al lui Theodor Stolojan nu a ajutat deloc la o crestere semnificativa a lichiditatii sau la sprijinirea cresterilor inregistrate la inceputul sedintei”, ne-a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,86, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 2,64%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,73%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,41%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,68%, pana la 338,52 puncte.

Bursele europene cresteau moderat la inchiderea Bursei de la Bucuresti, sustinute de titlurile din sectorul energetic care au urmat directia pretului la titei.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,78%, pana la 4.313 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,48%, pana la 4.732 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,84%, pana la 3.240 puncte.

SIF5 si SIF2 au atras cele mai mari valori din piata

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate, de 1,27 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 2,44%, la 0,60 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au depreciat cu 2,44%, pana la cotatia de 0,60 lei, in urma unor schimburi de 1,05 milioane lei.

“Mizand pe instabilitatea politica creata de retragerea lui Theodor Stolojan, o parte din investitori au creat o presiune la vanzare pe societatile de investitii financiare, SIF-urile atragand valori ridicate in piata”, afirma Gabriel Necula.

Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au ieftinit cu 0,65%, la pretul de 7,70 lei, pe o lichiditate de 903.500 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Muntenia (SIF4) au insumat 733.300 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 1,63%, pana la 0,605 lei.

Pretul titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a coborat cu 3,36%, ajungand la 0,575 lei, pe fondul unor schimburi de 658.900 lei, iar actiunile Petrom (SNP) au atras o lichiditate de 556.600 leivsi s-au depreciat cu 3,21%, pana la 0,181 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 4,41%, la pretul de 0,282 lei, pe o lichiditate de 352.200 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Broker Cluj (BRK) au insumat 235.200 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 3,28%, pana la 0,118 lei.

“Evolutia de azi a fost una conjuncturala, dar daca nu se va ajunge la o solutie agreata si la o stabilitatea in cadrul noului Guvern, este posibil sa inregistram si alte pierderi”, este de parere Necula.

Brokerul Vanguard considera ca pana la finalul anului lichiditatea atrasa de BVB se va inregistra in aceleasi registre, insa minimele anterioare nu vor mai fi testate. “Vom inregistra aceiasi evolutie in range ca si cea din ultima perioada, insa intr-un canal mai larg”, continua acesta.

Contor Group, la limita admisa de scadere


Desi in prima zi tranzactionare, actiunile Contor Arad (CGC) au inregistrat o cotatie la finalul sedintei in stagnare, ieri titlurile au suferit o depreciere de 15%, limita admisa de scadere. Pretul final al actiunilor CGC a fost de 0,17%, deprecierea avand loc pe un rulaj de doar 395.000 lei.

Schimburile cu actiuni Erste Bank (EBS) au totalizat 377.400 lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 4,45%, pana la 58 lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au castigat 1,18%, ajungand la pretul de 0,0172 lei, pe o lichiditate de 373.700 lei.

In piata obligatiunilor au fost transferate 15.382 de titluri, in valoare totala de 10,14 milioane lei. Cea mai mare parte a lichiditatii, de aproape 10 milioane lei, a fost generata de tranzactionarea a 10.382 de obligatiuni emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri