Cifrele pentru intregul an sunt asteptate sa se incradreze in acelasi trendul descendent pe care l-au inregistrat si actiunile globale, potrivit unui raport al Ernst & Young.

Conform datelor companiei de analiza investitionala Dealogic, circa 298 de oferte publice initiale au fost amanate sau retrase in acest an, comparativ cu doar 167 in 2007. Activitatea globala a IPO-urilor a atins cel mai mic nivel la 11 luni din 1995, cand 374 de oferte publice initiale au atras un capital total de 52,4 miliarde de dolari.

Reducerea numarului de listari s-a inregistrat si in cadrul pietele de capital din tarile emergente. Bursele din Brazilia, Rusia, India si China au consemnat 163 de oferte publice si un capital de 28 miliarde de dolari atras in primele 11 luni ale anului curent.

Asia, cele mai multe oferte publice initiale de pe glob

Totusi, IPO-urile care au avut loc pe pietele asiatice au strans cel mai mare capital, de 29,7 miliarde de dolari, in timp ce China a atras circa 60% din valoarea totala din regiune. Bursele din America de Nord au obtinut circa 27 miliarde de dolari din oferte publice initiale, iar Orientul Mijlociu si Africa au strans circa 16 miliarde de dolari, in principal datorita Arabiei Saudite.

Dupa numarul de IPO-uri, prima in clasament se afla Asia, cu 337 oferte, Europa, cu 161 si America de Nord cu doar 9 noi listari.

“Problemele cu care se confrunta pietele de capital globale au avut un impact puternic asupra increderii investitorilor si initiativei companiilor de a se lista in aceste momente. In ciuda trendului descrescator al numarului de companii listate, dorinta societatilor din intreaga lume de a transforma intr-o companie publica este inca puternica”, a declarat Gil Forer, director globale pentru initiativele de oferta publica initiala la Ernst & Young.

Citeste si:

Primele trei sectoare, din 12, care au atras circa 63% din capital total sunt cel financiar, cu 26,2 miliarde de dolari, energie, 18,3 miliarde de dolari si materie prima – 16 miliarde de dolari.

Visa: Cel mai mare IPO din istoria pietei de capital americane

“SUA si Bursa din New York sunt lideri in privinta capitalului atras in principal datorita listarii Visa, dar per ansamblu aici au avut loc trei dintre cele mai mari 20 de oferte publice de pe glob”, a afirmat Jackie Kelly, responsabil pentru activitatea IPO-urilor americane la Ernst & Young.

Cele mai mari IPO-uri ale anului au fost realizate de Visa Inc., cea mai profitabila oferta publica initiala din istoria pietei de capital americane, atragand 19,7 miliarde de dolari, de China Railway Construction Corp, care a strans 5,7 miliarde de dolari pe bursele din Shanghai si Hong Kong, si de compania energetica braziliana OGX Petrolio e Gas Participacoes, pentru 4,1 miliarde de dolari. Din cele 20 cele mai profitabile oferte publice, 15 au avut loc pe bursele din tarile emergente.

Dupa fondurile atrase, cele mai bune burse in primele 11 luni ale anului au fost NYSE, cu 25,1 miliarde de dolari, Bursa din Londra (LSE) – 5,5 miliarde de dolari si Bursa din Hong Kong cu 4,8 miliarde de dolari.

Conform numarului de listari, cel mai mare numar l-au inregistrat Bursa din Australia, cu 65 de oferte publice, Bursa alternativa din Londra, AIM, cu 27 si Bursa din Hong Kong cu 23 de IPO-uri la finalul lunii noiembrie.