Actionarii Petrom au aprobat majorarea investitiilor pentru 2008, cu 4,6%

Compania Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, a aprobat in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) revizuirea bugetului de investitii al companiei pentru acest an, la 6,41 miliarde lei, in crestere cu 4,6% de la 6,125 miliarde lei, potrivit unui comunicat transmis de Petrom.

De asemenea, intre hotararile Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), din 16 decembrie 2008, Petrom a aprobat "cumpararea de catre societate de actiuni proprii, de pe piata organizata de valori mobiliare, in conditiile art. 1031 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, care urmeaza sa fie distribuite cu titlu gratuit salariatilor potrivit art. 168 alin 5 din Contractul Colectiv de Munca Petrom, in urmatoarele conditii: Vor fi achizitionate de pe piata organizata a valorilor mobiliare pana la 10 milioane de actiuni, reprezentand 0,02 % din capitalul social al societatii; Pretul minim al fiecarei actiuni va fi de 0,1 lei (valoare nominala) iar pretul maxim al fiecarei actiuni nu va depasi 0,655 lei, cotatia istorica maxima inregistrata pana la data prezentei Adunari Generale", potrivit comunicatului transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Petrom este cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2007, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.683 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 933 milioane euro.

OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 20 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri