Stere Farmache, seful Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a demisionat din functia de director general, lasandu-i postul Ancai Dumitru, fost director al pietei Rasdaq-ATS.
[Update 5] "Decizia lui Stere Farmache de a renunta la postul de director general al bursei nu este atat de dramatica, el va ramane presedintele institutiei. Nu cred ca este o legatura directa cu evolutia bursei de anul acesta, dar cred ca s-a saturat de criticile constante. E la moda sa gasim vinovati la Bursa si la CNVM. Mi-e greu sa gasesc acea propunere din sistemul privat care s ail fi determinat sa is idea demiai. Stere Farmache este un om cu multa experienta si cunostinte din domeniul economic si de-a lungul timului a primit foarte multe alte oferte, pe care le-a refuzat", a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust.

Acesta a mai spus ca, in opinia sa, toate zvonurile care fac legatura intre demisia si noua guvernare sau presiunile interne din institutie sunt doar rautati si speculatii.


Demisia anului in piata de capital: Moment dramatic sau decizie inteleapta?

[Update 4]
'"Decizia a surprins pe toata lumea. Momentul nu este unul foarte bine ales, Stere Farmache a fost imaginea Bursei pana acum, iar o decizie de acest gen denota instabilitate in cadrul institutiei. Piata de capital si economia romaneasca trec printr-o perioada dificila, iar demisia din functia de director nu face decat sa amplifice incertitudinile", ne-a declarat managerul unui important SSIF din piata.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management sustine ca nu este un moment foarte bun pentru o astfel de decizie, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca echipa de la BVB este una solida, care isi va continua activitatea. "Decizia lui Stere Farmache nu este atat de dramatica, mai grav ar fi fost daca ar fi plecat de tot, dar vorbim de o masura administrativa. Farmache stie mai bine ce oameni si ce resurse are iar proiectele discutate si propuse in AGA sunt de anvergura si sunt sigur ca vor continua", a mai declarat acesta, pentru Wall-Street.


[Update 3]
Decizia domnului Farmache a fost luata in urma unei oferte din mediul privat, dar nu va parasi in totalitate Bursa ci va ramane presedintele acestei institutii. Hotararea de a oferi postul de director general Ancai Dumitru este una salutara, aceasta avand o experienta bogata in domeniu, fiind cu adevarat un profesionalist”, a declarat, pentru Wall Street, Mirela Maxim, director al reprezentantei Interdealer Capital Invest in Bucuresti.

Ea a mai subliniat ca in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de ieri, presedintele BVB nu a lasat de inteles ca va lua aceasta decizie in ziua urmatoare. “Probabil ca in vederea listarii actiunilor Bursei s-a luat decizia diferentierii celor doua functii de presedinte si de director general”, explica Mirela Maxim.


[Update 2]
Anca Dumitru, fostul director RASDAQ-ATS, va detine pentru urmatoarele sase luni functia de director general al BVB.

"Deocamdata am luat aceasta decizie. E o perioada de sase luni dupa care vom mai vedea", a spus Farmache, la The Money Channel.

Anca Dumitru si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1995, iar doi ani mai tarziu a devenit director general al pietei Rasdaq. Dupa fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, in 2005, ea a continuat sa gestioneze operatiunile aferente pietei Rasdaq.

Din 2002, Anca Dumitru este director general al Asociatiei Brokerilor, unde coordoneaza organizarea de activitati si evenimente destinate promovarii societatilor de brokeraj si dezvoltarii pietei de capital.

[Update 1]:
Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va demisona doar din functia de director, deoarece a primit o oferta mai buna de la o companie din sectorul privat, a declarat Petru Prunea, membru in conducerea BVB, citat de NewsIn.

"Farmache va demisiona doar din functia de director executiv al Bursei, dar va ramane in continuare presedinte al consiliului de administratie. Motivul renuntarii la functia de director executiv este o oferta mai buna primita de la o alta companie din sectorul privat", a declarat Petre Prunea, membru in consiliul de administratie al BVB.

Stere Farmache este director general al Bursei de Valori Bucuresti din 1995, iar din 2007 a preluat si functia de si presedinte al institutiei, dupa demisia lui Septimiu Stoica.

La alegerile din 2007, pentru functia de presedinte a mai candidat Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania, unul dintre contestatarii actualei conduceri a BVB. Actionarii Bursei l-au ales in decembrie 2007 pe Stere Farmache cu 90% din voturile exprimate. Acestea au reprezentat 77% din actiunile cu drept de vot ale Bursei.

BVB isi va lista propriile actiuni

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat bugetul pentru anul viitor, estimand un profit de peste 1 milion de lei, si au votat pentru listarea titlurilor BVB pe propria piata reglementata, a declarat Stere Farmache, seful Bursei.

"Bugetul Bursei pentru 2009 a fost construit pe baza unui rulaj estimat de 5 milioane de euro pe zi. Am propus aceasta suma constienti ca ea poate suferi abateri semnificative atat in sus, cat si in jos, fiind greu de anticipat acum care vor fi evolutiile pentru anul viitor", a declarat presedintele-director general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, citat de NewsIn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri