Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) are in perspectiva pentru urmatorul an incheierea a 5 milioane de contracte futures, cu circa 30-35% peste volumul incheiat in 2008.
“Speram ca prin masurile pe care le vom lua sa devenim mai puternici, iar volumele si numarul de clienti sa creasca, astfel incat sa putem genera si un profit cu circa 30% mai mare”, a declarat, pentru Wall Street, presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

Conform calculelor estimative, profitul cumulat al Sibex si al Casei Romane de Compensatiei ar putea ajunge in jurul cifrei de 5 milioane de lei (1,3 milioane euro).

“Pentru 2009, asteptarile noastre se leaga si de eliminarea limitarii drepturilor de vot ale actionarilor la 5%, astfel incat votul sa fie direct proportional cu detinerile”, continua Ancuta.

Unul din principalele efecte pozitive ale acestei masuri ar putea duce, cel mai probabil, la majorarea participatiei in cadrul Sibex de catre Bursa de Valori din Varsovia (WSE). In momentul de fata, WSE detine o participatie de 1,93% din Sibex, fiind in continuare interesata sa ajunga la un procent de 30-40%.

“Speram ca in anul urmator demersurile pe care le-am facut pe langa Guvern, CNVM, Parlament sa aiba ecou si aceasta restrictie de 5% sa fie eliminata pentru un alt operator de piata”, conchide presedintele Sibex.

In 2008, criza financiara a avut un efect benefic asupra volumelor si lichiditatii inregistrate de bursa sibiana.

Astfel, cu o luna inainte de finalul anului, la Sibex numarul contractelor incheiate in acest an l-a depasit pe cel al contractelor de la sfarsitului lui 2007.

Unda verde in AGA pentru constituirea pietei la vedere

Bursa din Sibiu a primit vineri acordul actionarilor pentru infiintarea pietei la vedere (spot) si pentru construirea unui sistem alternativ de tranzactionare, in urma adunarii generale care a avut loc astazi, a anuntat bursa sibiana.

Astfel, consiliul de administratie al Sibex a fost delegat sa obtina autorizatiile necesare functionarii pietei reglementate de valori mobiliare si a sistemului altenativ de tranzactionare.

Totodata, actionarii Sibex au aprobat si niveul comisioanelor percepute pentru tranzactionarea contractelor financiare pe diferenta (CFD). Astfel, pentru CFD-urile care vor avea activ suport actiunile nu se va percepe comision in primele sase luni, urmand ca apoi comisionul sa fie de 0,3 lei/contract.

De asemenea, se vor mai tranzactiona si CFD-uri cu activul suport pe indicele pietei din Frankfurt (DAX), cu un comision de 0,5 euro/contract, CFD-uri pe petrol, pe care Bursa din Sibiu si Casa Romana de Compensare (CRC) vor lua in total un comision de 0,2 dolari pe contract. In plus, vor investitorii vor avea posibilitatea sa tranzactioneze si contracte pe diferenta pe activul suport al celui mai important indice al pietei din Statele Unite, Dow Jones, iar comisionul pe acest contract va fi de 1 dolar.

Mai mult, actionarii si-au dat acordul si pentru anularea comisionului pentru tranzactiile cu optiuni in primele sase luni din 2009.

Bursa din Sibiu are un capital social de 20,57 milioane lei, divizat in 102.870 actiuni, iar dupa capitalizarea profitului de anul trecut, capitalul social va ajunge la 21,53 milioane lei, impartit in 107.632 actiuni, cu valoarea nominala de 200 lei.

Printre actionarii importanti ai Bursei din Sibiu se numara SSIF HTI Valori Mobiliare, cu aproape 8% din capitalul social, Broker Cluj, cu 6,6% din capitalul social, SSIF Nova Invest, cu o participatie de 5,8%, casa de brokeraj WBS Romania, cu 5,45% din actiuni, si KBC Securities, cu circa 4,5% din capitalul social al Sibex. De asemenea, Bursa din Varsovia controleaza 1,93% din actiunile Sibex.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri