Numarul si valoarea tranzactiilor realizate cu actiunile societatilor listate de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti s-au redus semnificativ in ultimul an din cauza crizei financiare globale ce a pus stapanire atat pe companiile din intreaga lume, cat si pe piata de capital si investitori.
Astfel, in top trei cele mai importante tranzactii care au avut loc in 2008 se afla majorarea participatiei detinute de catre fondurile cipriote de investitii RC2 si RIF in cadrul producatorului de vopsele Policolor, lichidarea participatiilor de catre SIF-uri si achizitia a 6,53% din titlurile VEGA de catre Rompetrol Group.

Din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, pe primul loc se afla achizitia actiunilor Policolor (PCL) de catre RC2 si Romanian Investment Fund (RIF).

La mijlocul lunii iunie a acestui an cele doua fonduri cipriote au anuntat ca au incheiat un contract cu Romanian American Entreprise Fund (RAEF) privind optiunea de transfer al unui pachet de 23,68 milioane de actiuni PCL la pretul de 1,1648 euro/actiune.

Pachetul de 33,23% din actiunile Policolor a fost cedat spre finalul lunii iunie prin doua tranzactii negociate (deal), cu o valoare cumulata de 101,12 milioane lei (27,6 milioane euro). Cele 23,68 milioane de titluri Policolor au fost transferate la pretul de 4,27 lei.

Dupa aceasta tranzactie, fondurile cipriote au ajuns sa detina concertat 92,5% din actiunile Policolor, majorandu-si participatia la peste 95% la inceputul lunii iulie prin achizitia de titluri PCL din piata pentru 8,56 milioane lei (2,16 milioane euro).

In perioada 16 septembrie-6 octombrie, a fost derulata o oferta publica de cumparare prin care RC2 si RIF ofereau actionarilor PCL 13,87 milioane lei (3,51 milioane euro) pentru a-si ceda actiunile, la acel moment in piata mai fiind existent circa 4,55% din capitalul social al producatorului de vopsele.

SIF-urile si-au lichidat participatii de 25,4 milioane euro


Societatile de investitii financiare detin participatii majoritare si minoritare la zeci de companii listate pe piata Rasdaq, iar scaderile inregistrate de actiuni in acest an si lipsa de lichiditati au impins SIF-urile sa-si lichideze unele pozitii.

Din totalul de 100,35 milioane lei (25,4 milioane de euro) al valorii participatiilor lichiditate de catre societatile de investitii financiare, cele mai mari vanzari au fost realizate de catre SIF Muntenia.

Cea mai mare vanzare a unei pozitii de catre SIF4 a fost cea in cadrul Upetrom 1 Mai pentru 60,07 milioane lei (16,24 milioane euro).

Rompetrol Group a platit 7,5 mil. euro pentru a delista VEGA

In urma ofertei publice, derulate in perioada 29 iulie-29 septembrie, Rompetrol Group NV a cumparat 113,96 milioane de titluri Rompetrol SA (VEGA), pentru suma de 29,63 milioane lei (circa 7,5 milioane euro), ce reprezinta 6,53% din totalul actiunilor emise de societate.

Astfel, Rompetrol Group a ajuns sa detina 98,99%, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat titlurile VEGA la finalul saptamanii trecute in vederea delistarii de pe piata Rasdaq.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri