Fondul de investitii QVT solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige The Rompetrol Group (TRG) sa initieze oferta publica obligatorie de preluare pentru titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aflate in posesia micilor actionari, potrivit The Money Channel.
In solicitarea transmisa CNVM se arata ca pretul de oferta ar trebui sa fie mai mare decat pretul mediu de tranzactionare al actiunilor RRC in intervalul 20 ianuarie 2007 – 20 ianuarie 2008.

Fondul de investitii american QVT, actionar minoritar al SC Rompetrol Rafinare SA, a depus pe 23 decembrie, la CNVM, solicitarea adresata institutiei de a obliga The Rompetrol Group la efectuarea ofertei publice obligatorii, in temeiul articolului 203 din Legea Pietei de Capital.

Potrivit acestui articol, o persoana care in urma achizitiilor sale sau in mod concertat detine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati este obligata sa lanseze o oferta de cumparare pentru titlurile detinute de micii actionari.

QVT Fund isi fundamenteaza solicitarea pe faptul ca in urma tranzactiei dintre The Rompetrol Group si KazMunayGaz, a avut loc schimbarea actionarului majoritar. Aceasta atrage, potrivit QVT, obligativitatea realizarii unei oferte publice de preluare adresata actionarilor minoritari.

"Am solicitat aplicarea masurilor legale in privinta ofertelor publice obligatorii si anume solicitarea care trebuie adresata de catre Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare catre grupul Rompetrol de a initia oferta publica obligatorie de preluare ca urmare a schimbarii actionarului majoritar indirect", a declarat intr-o interventie televizata Cristian Dutescu, avocat coordonator al casei de avocatura Dutescu si Asociatii, care reprezinta QVT.

Data limita pentru lansarea ofertei publice a fost 20 ianuarie 2008.

QVT Fund este un fond american de investitii foarte activ pe piata de capital din Romania. Acesta a detinut si mai detine inca participatii semnificative la o serie de companii listate, printre care Flamingo, Sicomed si Asirom.

Grupul Rompetrol NV. este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, desfasurandu-si activitatea in 13 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.

Compania de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, a achizitionat in august 2007 o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri