Fluctuatiile de lichiditati si indicatorii privind volumele de tranzactionare pe bursele de valori din Europa Centrala si de Est indica faptul ca lichidarile masive ar fi trebuit sa fi atins punctul minim, sustin analistii Erste Group.
„Credem ca pietele au ajuns la un punct de acalmie, dar vor ramane volatile. In ciuda reducerii volatilitatii, aceasta se mentine la niveluri extrem de ridicate si preconizam ca, pentru un timp, vor exista in general derapaje pe piete. Totusi, derapajele ar putea aparea intr-un interval relativ amplu”, afirma Henning Esskuchen (foto), director de cercetare pentru pietele de capital din ECE la Erste Group.

Acesta sustine ca avertismentele privind profiturile, stirile despre falimente si refinantari ar putea alimenta volatilitatea. Insa, in aceeasi masura, interventia guvernelor prin pachetele de sprijin oferite cu o rapiditate fara precedent vor asigura in final o oarecare liniste pe piete, evitand astfel lichidarile cauzate de panica.

Conform analistilor Erste Group, exista riscuri, iar cresterea din ECE va incetini cu siguranta in 2009. Cu toate acestea, se evidentiaza faptul ca regiunea ECE nu reprezinta pentru Europa ceea ce creditele subprime reprezinta pentru SUA.

Analistii Erste Group estimeaza ca diferentele fata de pietele occidentale in ce priveste potentialul de crestere se vor mentine, iar economiile precum cea a Romaniei (unde exporturile contribuie doar cu 25% la PIB) ar trebui sa se comporte bine in privinta cererii interne. Pentru moment, valutele raman un punct slab, dar pe de alta parte se intrezareste posibilitatea unor surprize pozitive pe toate pietele.

„In contextul actual, calitatea bilantului ar trebui perceputa drept un criteriu esential. De asemenea, trebuie luate in considerare si profitabilitatea si perspectivele de crestere”, afirma Henning Esskuchen, evidentiind cativa indicatori de baza care ar trebui sa contribuie la diferentierea intre sectoare.

In aceasta categorie, castigatorii sunt sectorul tehnologic si cel medical, in parte datorita capacitatii lor de a produce cashflow-uri solide (si prin retinerea incasarilor din IPO/SPO in propriul buzunar – Intercell). Un presupus risc mai ridicat al domeniului tehnologic a determinat acest sector sa se bazeze pe finantarea interna. Sectoarele aflate la celalalt capat al ierarhiei fie s-ar putea confrunta cu probleme reale (calatorii si turism), fie se pot baza intr-o mai mare masura pe finantarea externa (telecomunicatii, utilitati). Industria alimentara, care ar fi fost o optiune din sectorul defensiv, este neconvingatoare.

Analistii recomanda sectoarele defensive

Data fiind durata preconizata a recesiunii economice, analistii Erste Group recomanda in continuare sectoarele defensive, cu exceptia sectorului alimentar (Polonia), dar adauga si sectorul tehnologic.

Acestia se arata mai optimisti in ceea ce priveste sectorul petrolului si gazelor naturale din regiune – profilul de afaceri al acestora, in mare parte integrat, asigura o oarecare protectie impotriva evolutiei pretului petrolului, iar indicatorii de indatorare nu descriu o situatie ingrijoratoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri