Managerul de fond nu poate fi in acelasi timp si firma de investii ce se ocupa de listarea Fondului Proprietatea, ce urmeaza sa fie planificata, propusa si aprobata, iar rolul administratorului in listare va fi hotarat in momentul planificarii intregului proces.
"Administratorul de Fond nu poate fi in acelasi timp si firma de investii care se ocupa de listare. Procedura de listare a Fondului Proprietatea va fi separata de numirea managerului de fond si urmeaza sa fie planificata, propusa si aprobata, iar rolul managerului de fond in procedura de listare va fi hotarat in momentul planificarii intregului proces", arata seful Comisiei de selectare a administratorului, Sebastian Vladescu, intr-un raspuns catre potentialii administratori ai FP.

Comisia de selectie a administratorului Fondului Proprietatea a prelungit, pe 19 decembrie 2008, termenul pentru depunerea ofertelor formulate in cadrul Fazei I a procedurii de selectie, pana la 22 ianuarie 2009.

Decizia a avut la baza solicitarea expresa a consultantului financiar Schroders, avand in vedere programul de lucru in tarile europene si SUA, la finalul anului trecut.

"Din moment ce fondul este o companie mixta, managerul de fond va trebui sa deruleze toate operatiunile in conformitate cu legislatia din domeniul companiilor in relatiile cu autoritatile fiscale romane, cu Registrul Comertului si cu alte autoritati similare din Romania. Fondul are in prezent 12 angajati care indeplinesc aceste sarcini", mai spune Vladescu.

Totodata, seful Comisiei de selectare a administratorului precizeaza: "Consiliul de supraveghere al Fondului este primul evaluator. In plus, odata ce Fondul va fi listat, va avea loc o verificare independenta periodica a evaluarii de catre o parte terta, iar managerul fondului urmeaza sa transmita cunostintele pe care le are in legatura cu companiile nelistate".

Fondul Proprietatea a publicat in presa interna si internationala, pe 11 decembrie, cererea de oferte pentru selectarea administratorului, data limita pentru depunerea acestora fiind atunci pe 15 ianuarie 2009, iar potentialii administratori puteau lansa intrebari sau solicitari de clarificare pana in 24 decembrie.

"Daca cei de la Comisia de selectie vor ramane pe calendarul stabilit in prezent, cel mai tarziu la sfarsitul lunii martie adminsitratorul desemnat ar putea primi avizul CNVM, iar la finalul lui aprilie sau inceputul lunii mai isi va intra efectiv in functie", declara la jumatatea lunii trecute presedintele directoratului FP, Daniela Lulache, potrivit NewsIn.

Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns in prezent la 1.868, de la 2.024 la inceputul lunii noiembrie, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 1,5 puncte procentuale pana la 26,80%.

Fondul Proprietatea primise, pana pe 1 august, scrisori de intentie din partea a 28 de companii, din care doar una este inregistrata in Romania, care urmeaza sa concureze pentru administrarea unor active de aproape 4 miliarde euro.

Companiile interesate de administrarea FP trebuie sa fi administrat atat in 2006 cat si in 2007 active cu o valoare totala de peste 30 de miliarde de euro, valoarea aplicandu-se atat pentru o singura societate, cat pentru un consortiu.

O alta conditie este sa aiba asigurare de raspundere profesionala in valoare de cel putin 50 de milioane de euro.

Candidatii nu au voie sa participe la mai mult de doua consortii, prin urmare nu pot depune mai mult de doua oferte.

Comisia va inainta Guvernului forma finala a contractului ce va fi incheiat cu administratorul, urmand ca Executivul sa-si mandateze reprezentantii in adunarea generala a actionarilor Fondului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri