Guvernul polonez si-a propus sa vanda intreaga participatie pe care il detine la Bursa din Varsovia in doi sau trei ani si ofera pana la 73,8% din actiuni in prima faza, a anuntat Grad, potrivit NewsIn.

Ministerul polonez de finante, care detine in prezent aproape 99% din actiunile celei mai mari burse din Europa de Est, vrea sa vanda cel putin 51% din actiuni unui investitor strategic sau unui consortiu de investitori strategici si financiari.

"Exista un interes foarte mare din partea burselor din Europa, precum LSE (London Stock Exchange) si Deutsche Boerse", a spus Grad, citat de Parkiet.

Cotidianul polonez a precizat ca nici unul dintre operatorii burselor mentionate nu a dorit sa comenteze declaratia ministrului.

Citeste si:

Guvernul polonez isi propusese initial sa vanda pana la doua treimi din bursa din Varsovia, cu o capitalizare de 169 miliarde dolari, prin lansarea unei oferte catre investitori institutionali si printr-o oferta publica.

Insa ministerul de finante a fost obligat sa isi schimbe planurile dupa ce turbulentele de pe piata financiara mondiala au injumatatit valoarea indicilor bursieri din Polonia in 2008, iar presedintele polonez a blocat legislatia care ar fi permis vanzarea bursei.

Joi, ministerul a anuntat ca va lansa procesul doar dupa ce Curtea Constitutionala din Polonia va pune capat veto-ului prezidential.

La Bursa din Varsovia sunt listate 373 de companii, intre care cateva din cele mai mari din regiune, precum firma petroliera ungara MOL si cea energetica ceha CEZ. Bursa poloneza a incercat sa isi asigure pozitia de lider al regiunii, insa a pierdut batalia pentru controlul burselor din Praga, Budapesta si Ljubljana in favoarea celui mai mare concurent al sau din regiune, bursa din Viena.