Prima saptamana din noul an a adus la Bursa de Valori Bucuresti trei zile de aprecieri, insa revenirea la tranzactionare a titlurile Bancii Transilvania a determinat o scadere saptamanala a pietei cu 6,3%. Estimarile brokerilor consultati de Wall-Street pentru aceasta sapatamana sunt marcate de incertitudine, dar majoritatea se asteapta la evolutii similare, nedefinite si marcate de rulaje modeste.
In ultima saptamana de tranzactionare, indicele BET a scazut cu 5,22% iar BET-C a pierdut 6,25%. In schimb, indicele BET-FI a crescut in intervalul analizat cu 9,39%, in timp ce indicele ROTX a pierdut in perioada 5-9 ianuarie cel mai mult - 12,15%.

De asemenea, indicele BET-XT a coborat cu 1,69% si indicele BET-NG a crescut cel mai mult - cu 9,65%, ridicat de aprecierea puternica a titlurilor din grupul Rompetrol.

Incertitudinea, cuvantul de ordine la BVB

Daca ar fi sa excludem zilele in care actiunile TLV au tras in jos indicii bursieri, saptamana ar putea parea ca se incadreaza in “efectul lunii ianuarie”, insa brokerii considera ca in continuare incertitudinea va domina piata de la Bucuresti.

“Pentru urmatoarea saptamana ma astept la o lichiditate la fel de scazuta, iar pe acest fond estimarea unei evolutii este greu de realizat. Nu ma astept ca piata sa intre pe un trend bine stabilit, deoarece in piata sunt prezenti putini investitori pentru a influenta o anumita evolutie”, a declarat, pentru Wall Street, Cristian Negoita, asset manager la Confident Invest.

Mirela Maxim, director sucursala Bucuresti Interdealer Capital Invest, se asteapta la aceleasi caracteristici ale pietei in aceasta saptamana. “Saptamana aceasta nu va fi diferita de ultima si vom asista la aceeasi lichiditate si volatilitate. Tot ce putem spera este ca se vor reintoarce investitorii din vacanta, deoarece sunt putini cei care activeaza in acest moment la BVB”, continua ea.

Urmatoarea perioada va sta sub semnul incertitudinii, explica reprezentanta Interdealer. “Pana la afisarea primelor rezultate financiare trimestriale, cand vom vedea un prim aspect al crizei financiare asupra companiilor romanesti, nu vom stii cum vor reactiona investitorilor. Insa ma astept ca acest an sa fie unul slab si cred mai mult in scaderi decat in cresteri”, considera Mirela Maxim.

Sunt foarte multe necunoscute in prezent si asta pentru ca ne confruntam cu o situatie fara precedent: avem o criza economica de proportii la nivel international ce nu pare sa fi luat final, tensiuni economice si la nivel intern si un Guvern nou a carui eficienta nu o cunosctem inca, subliniaza Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest, in raportul saptamanal Puls Capital.

“Lucrurile nu mai merg de la sine acum si depind intr-o proportie foarte mare de autoritati si de atitudinea acestora vis-a-vis de perioada de criza”, scrie analista Intercapital.

Negoita: Investitorii sunt in expectativa

Brokerul Confident Invest ne-a explicat ca se vehiculeaza putine stiri pozitive atat din mediul international, cat si din mediu intern pentru ca pietei de la Bucuresti sa i se imprime o anumita evolutie, iar pana cand stirile nu vor deveni mai optimiste si un investitor de calibru isi va face simtita prezenta, nu vom asista la formarea unui trend. “Investitorii prezenti in piata, putini la numar, se afla in expectativa”, afirma Cristian Negoita.

Luna ianuarie va fi una grea, dar si primul trimestru va fi la fel, crede Mirela Maxim. “Scaderea rezultatelor financiare ale emitentilor sunt deja incluse in pretul actiunilor, iar daca vom reusi sa facem fata vestilore venite de pe pietele externe si criza internationala nu va derapa din nou, ar trebui sa ne mentinem pe aceste paliere”, declara aceasta.

TLV a pierdut 58% in prima zi de tranzactionare, dupa trei luni

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit in sedinta de miercuri la tranzactionare, fiind suspendate din 15 septembrie, pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale.

In prima zi de tranzactionare a existat o presiune puternica la vanzare, pretul prabusindu-se in mod real cu 58%, de la nivelul de 2,62 lei cat ar fi trebuit sa valoreze o actiune TLV dupa consolidarea valorii nominale, la 1,10 lei/actiune.

Totusi, incepand de joi, actiunile bancii au revenit, iar ultimul pret din sedinta de vineri a fost de 1,19 lei/unitate, iar lichiditatea a insumat in cele trei sedinte la 22,17 milioane lei (4, 83 milioane euro), prima din piata in perioada 5-9 ianuarie.

Titlurile SIF5 - Oltenia au atras in ultima saptamana a cincea lichiditate din piata, cu tranzactii in valoare de 3,23 milioane lei, iar cotatia actiunilor a urcat cu 10,26%, la 0,6450 lei/titlu. Actiunile SIF2 - Moldova au urmat cu un rulaj de 3,17 milioane lei si s-au apreciat cu 8,49%, la 0,5750 lei/actiune.

De asemenea, pretul actiunilor SIF3 - Transilvania a crescut spectaculos - cu 14,34% - pana la 0,3110 lei/actiune, iar titlurile au avut rulaj de 3,14 milioane lei.

Titlurile SIF1- Banat Crisana au urmat cu o lichiditate de 2,38 milioane lei si s-au apreciat cel mai mult in randul SIF-urilor - cu 17,43% - la 0,64 lei/actiune.

In schimb, actiunile SIF4 - Muntenia au consemnat o crestere mult mai modesta, de 1,60%, la pretul de 0,6350 lei, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 1,63 milioane lei.

In schimb, titlurile BRD SocGen (BRD) au stagnat la cotatia de 8,25 lei/actiune, si au atras a treia lichiditate din piata, de aproape 5 milioane lei.

Actiunile Erste Bank (EBS), tranzactionate la sectiunea Internationala a BVB, au consemnat un rulaj de 2,21 milioane lei si s-au apreciat cu 9,40%, la 64 lei.

Titlurile Petrom (SNP) au captat a doua lichiditate din piata, de 5,14 milioane lei, iar pretul lor a crescut in ultima saptamana cu 6,08%, la 0,1920 lei.

In schimb, actiunile grupului Rompetrol au avut o crestere agresiva, dupa ce fondul de investitii QVT a solicitat la sfarsitul lunii decembrie Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige The Rompetrol Group sa initieze o oferta publica obligatorie de preluare pentru titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aflate in posesia micilor actionari.

Ca urmare, actiunile RRC au incheiat saptamana la pretul de 0,0237 lei, cu 28,11% mai sus decat la sfarsitul anului 2008, iar interesul sporit pentru aceste titluri a ridicat rulajul total la 4,51 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri