Intreaga lume trece prin cea mai puternica recesiune de la sfarsitul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, iar unele economii ar putea sa se confrunte in a doua jumatate a anului cu o deflatie.

Intr-un astfel de mediu, investitorii ar trebui sa evite cash-ul, marfurile si investitiile in imobiliare si este probabil este prea devreme pentru achizitionarea de actiuni de pe pietele de capital emergente, crede Larry Hatheway, economist sef la UBS.

Actuala recesiune va fi urmata de ani de cresteri anemice si este foarte putin probabil ca recuperarea dupa aceasta perioada sa se faca brusc, spune Hatheway. Economia globala ar trebui sa se stabilizeze intr-o perioada care variaza intre 12 si 18 luni, pe fondul masurilor luate de bancile centrale si a guvernelor tarilor dezvoltate.

Fondul Monetar International a estimat in luna noiembrie a anului trecut ca majorarea economiei globale se va reduce la 2,2% in acest an fata de 3,7% din 2008. Potrivit acestei institutii, o rata de crestere de 3 procente sau mai mica este echilaventa cu o recesiune globala.