Bursa de Valori din Viena a lansat, marti, indicele de sustenabilitate CEERIUS - CEE Responsibility Investment Universe, devenind astfel prima bursa care va calcula un indice al sustenabilitatii pentru Europa de Est, a anuntat institutia.

"Indicele CEERIUS este un indice de pret ponderat cu capitalizarea si este calculat in euro. Acesta include companiile ale caror titluri sunt tranzactionate pe bursele din regiunea Europei Centrale, de Est si de Sud si care sunt lideri in zonele de performanta sociala si ecologica. Indicele cuprinde in prezent 17 companii din Croatia, Polonia, Serbia, Slovenia, Republica Ceha si Ungaria", se arata in comunicatul Bursei de la Viena,

Indicele a fost dezvoltat ca un indice tranzactionabil, iar CEERIUS poate fi folosit ca suport pentru produsele derivate standard precum contractele futures si options, dar si pentru produse structurate.

Valoarea indicelui a fost stabilita la 1.000 puncte pentru data de 2 ianuarie 2009. In fiecare an, este realizata o evaluare a sustenabilitatii companiilor in baza a noua clase de rating.

Componenta indicelui este revizuita in fiecare luna decembrie si este valida, in general, timp de un an, iar o analiza a parametrilor de calcul are loc trimestrial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Merkel refuza sa limiteze numarul de refugiati care ajung in Germania,
Setari Cookie-uri