Emisiunea a fost anuntata luni de agentia de rating Fitch, care a evaluat programul cu ratingul 'AAA', acelasi pe care in acorda si Austriei.

Programul grupului Erste este primul de acest tip din cadrul pachetului de sustinere a sectorului bancar din Austria, care a alocat 100 miliarde euro, in infuzii de capital si garantii de stat, pentru sprijinirea bancilor.

Erste Group Bank AG a fost si prima banca din Austria care a apelat la infuzie de capital din partea statului austriac, in valoare de 2,7 miliarde euro.

Pentru garantia statului, Erste Group va plati 0,5 puncte procentuale, plus valoarea medie a marjelor la CDS (Credit Default Swap) din perioada 1 ianuarie 2007 si 31 august 2008, valoarea primei ajungand astfel la aproximativ 0,90 puncte procentuale.

Citeste si:

Garantia statului austriac este "explicita, neconditionala, nerevocabila si nesubordonata si certifica rambursarea la scadenta", se arata in comunicatul grupului.

Grupul austriac va trebui sa indeplineasca o serie de conditii pentru a beneficia de garantia statului, printre care folosirea banilor obtinuti pentru creditarea economiei.

"Sumele nu vor putea fi folosite pentru cresteri agresive, iar politica de afaceri a bancii - care trebuie sa fie in continuare orientata catre o crestere sustenabila - nu va suferi modificari care sa impuna conditii neobisnuite pe piata", se spune in comunicatul bancii.

Totodata, sistemul de remunerare din cadrul bancii nu trebuie sa incurajeze asumarea unor riscuri excesive.