Agentia de stiri multimedia Thomson Reuters a creat un sistem de tranzactionare care prognozeaza volatilitatea pietei de capital prin utilizarea de stiri in timp real.

Acest sistem apare dupa o perioada de 18 luni in care piata de capital americana a fost extrem de volatila, iar modelele automate ale majoritatii brokerilor, care analizeaza miscarile viitoare ale preturilor pe baza istoriei, s-a dovedit a fi de neincredere, scrie Financial Times.

Sistemul Thomson Reuters introduce stiri direct intr-un algoritm pentru a incerca sa prognozeze volatilitatea pietei ceea ce va poate oferi mai multe date pentru o decizie investitionala si un management de risc mai bun. O serie de indicatori in timp real au fost dezvoltati pentru a masura cand anormal de multe stiri au loc in diferite categorii. Cand nivelul de stiri atinge un anumit prag, o alerta este trimisa tuturor clientilor pentru a semnaliza potentialele miscari ale pietei.

Eforturile de a imbunatati tranzactionarea algoritmica este in continua crestere, in conditiile in care estimari recente sugereaza ca aproximativ 50% din tranzactiile de pe piata de capital americana se realizeaza cu ajutorul algoritmilor.

Totusi, in ciuda avantajelor, exista si o latura negativa a acestor platforme. In data de 8 septembrie 2008 un articol legat de procedurile de faliment al United Airlines din 2002 au fost publicate pe site-ul ziarului South Florida Sun-Sentinel. Un cititor a vazut articolul, l-a postat pe Bloomberg, iar algoritmi de tranzactionare pe baza de stiri au preluat stire, pretul companiei depreciindu-se la 3 dolari fata de 12,50 dolari din deschiderea sedintei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
AIPC dezaproba atitudinea SIF5 privind drepturile actionarilor