Interdealer Capital Invest va impune un control strict al costurilor si va mentine doar agentiile profitabile intr-o perioada grea pentru piata de brokeraj, ca urmare a crizei financiare care a redus puternic rulajele bursiere, a spus Adrian Pop, directorul executiv al intermediarului.

Interdealer Capital Invest a cerut recent Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa retraga autorizatia de functionare pentru 8 sedii secundare: trei din Cluj-Napoca si cate unul din Arad, Oradea, Medias, Alba-Iulia si Odorheiu Secuiesc.

"Retragerea autorizatiilor la opt sedii secundare inseamna de fapt inchiderea efectiva a trei agentii si comasarea in cazul celorlalte cinci, pentru ca existau mai multe sedii in orasele respective", a explicat Adrian Pop, citat de NewsIn.

El a precizat ca, de la inceputul anului 2008, Interdealer Capital Invest a deschis opt sedii secundare, iar acum inchide tot atatea, doar ca numarul oraselor in care casa de brokeraj isi desfasoara activitatea a crescut cu cinci.

"Pe viitor este posibil sa mai inchidem agentii daca se dovedesc neprofitabile. La fel de posibil este sa deschidem sedii secundare in alte orase daca o sa avem ocazia incheierii unor parteneriate promitatoare", apreciaza directorul Interdealer Capital Invest, care se declara increzator in revenirea pietei de capital romanesti.

"Strategia noastra este de a controla strict cheltuielile in aceasta perioada, care este foarte dura pentru firmele de brokeraj, si de a ne dezvolta punctual, in zonele unde identificam variante viabile de colaborare", a spus Adrian Pop.

Interdealer Capital Invest a rulat anul trecut pe Bursa 278,15 milioane lei, fiind pe locul 20 in topul intermediarilor, cu o cota de piata de 1,58%. Actionarul majoritar al firmei de brokeraj este Jolidon Import Export SRL, cu o detinere de 58,58% din actiuni.

Miscarea brokerului din Cluj vine in contextul in care multi intermediari au inceput sa isi restranga activitatea sau sa isi reduca puternic cheltuielile, ca urmare a scaderii rulajelor pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si implicit a incasarilor caselor de brokeraj.

Criza financiara mondiala a alungat in 2008 investitorii straini de pe piata de capital romaneasca si a dus la o prabusire fara precedent a indicilor, cu pana la 84%.

Totodata, un efect secundar al crizei si al retragerii investitorilor straini de la Bursa a fost scaderea dramatica a rulajelor, care a avut efecte negative in primul rand asupra intermediarilor, dar si asupra operatorului de piata – BVB.

Spre exemplu, lichiditatea pe sectiunea de actiuni a Bursei s-a injumatatit in 2008, la 6,95 miliarde lei (1,89 miliarde euro), dupa ce in 2007 - an de efervescenta la cumparare - rulajele insumasera 13,8 miliarde lei (4,15 miliarde euro).

Ca urmare, la sfarsitul anului trecut, o serie de intermediari au anuntat inchiderea mai multor sedii secundare, cel mai amplu proces de restructurare fiind facut de casa de brokeraj Estinvest, care a desfiintat 14 agentii sau sucursale.


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Vesti bune: contrabanda cu tigarete, la cel mai scazut nivel