Piata japoneza de obligatiuni se va redechide

Piata de obligatiuni de pe bursa japoneza este asteptata sa se reschida in curand pe fondul stabilizarii crizei financiare si datorita garantarii de catre guvernului a noilor emisiuni de obligatiuni, scrie Financial Times.

Piata “samurai” ofera bonduri emise de institutii straine si sunt disponibile doar investitorilor japonezi. Acest sector al bursei japoneze a fost oprit o data cu falimentul Lehman Brothers de la mijlocul lunii septembrie anul trecut, trei noi emisiuni de obligatiuni fiind amanate pana la redeschidere.

Potrivit Financial Times, este cel mai probabil ca primele obligatiuni de la redeschidere sa fie cele al bancilor australiene Westpac Banking si ANZ Banking Group. Desi perioada in care se vor lista aceste obligatiuni nu este cunoscuta, cel putin una dintre acestea vor avea loc pana la sfarsitul acestei luni, spun specialistii.

Garantarea obligatiunilor nou-emise de catre Guvernul japonez face ca aceste instrumente sa prezinte foarte mare interes pentru investitorii in cautare de randamente bune.

Colapsul bancii islandeze Kaupthing Bank, ulterior falimentului Lehman Brothers, si deteriorarea pietelor financiare au dus la inchiderea pietei, chiar daca performanta ei ajunsese peste nivelul din 2000 de 2,138 miliarde de yeni japonezi (23,6 miliarde), potrivit Thomson Reuters.

Obligatiunile euro/yen (care sunt disponibile si investitorilor din alte tari) emise in 2008 au fost cele ale ANZ, Westpac, producatorul de otel Posco si Commonwealth Bank of Australia, valoarea totala a acestora fiind de 2,860 miliarde de yeni.

Ultimele de obligatiuni emise in 12 septembrie 2008 au fost cele ale producatorului auto Daimler, numar de emisiuni din anul trecut fiind de 65.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri