Cel mai mare investitor din Coreea de Sud, Serviciul National de Pensii, afirma ca aprecierea semnificativa a titlurilor de stat americane va lua sfarsit, recomandand vanzarea acestor instrumente, informeaza Bloomberg.

Eforturile guvernului din Statele Unite de a combate recesiunea prin care trece statul va obliga banca nationala, Federal Reserve, sa urce ratele dobanzii-cheie in acest an, declara Kim Heeseok, directorul de investitii in cadrul Serviciului National de Pensii al Coreei de Sud.

Reducerea dobanzii de referinta din SUA a dus la o crestere de 14% in cursul anului trecut a cererii pentru titlurile de stat, potrivit Merrill Lunch & Co.

“Este timpul sa vindeti titlurile de stat americane, deoarece planul de stimulare a economiei va da nastere inflatiei, in conditiile in care Fed va ridica rata dobanzii”, este de parere Kim Heeseok.

Obligatiunile guvernamentale americane se indreapta spre prima scadere lunara din octombrie, pe fondul declaratiei presedintelui ales Barack Obama, ca “va face tot ce ii sta in putinta” pentru a invinge cea mai mare criza economica de la Marea Depresie incoace.

Planul de stimulare a economiei adoptat de Obama presupune investirea a 850 miliarde de dolari, pe langa cele 700 miliarde dolari aprobate de presedintele George Bush.

“Ar putea dura cateva luni pana cand economia americana se va reintoarce pe trendul de crestere, iar titlurile de stat se vor deprecia. Totusi, pana la finalul acestui an, obligatiunile de stat nu vor mai fi cautate. Noi recomandam vanzarea acestor detineri”, mai afirma Kim.

Potrivit indicelui Merrill Lynch Master Treasure, care urmareste evolutia obligatiunilor de stat, datoriile guvernamentale au oferit un randament negativ de 0,4% in ianuarie.

Randamentele titlurilor de stat pe zece ani, folosite ca referinta pentru costurile de imprumut ale corporatiilor si a guvernelor, vor creste la 3,08% pana la finalul anului de la valoarea actuala de 2,32%, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg.

Dobanzile obligatiunilor de stat pe doi ani se vor aprecia la 1,43% de la 0,73%, potrivit aceleiasi cercetari. Economia Statelor Unite se va contracta in prima jumatate a anului curent si va creste in cea de-a doua jumatate, sunt de parere specialistii chestionati.

Investitorii din Coreea de Sud si-au redus detinerile in titlurile de stat americane la 28,6 miliarde de dolari in luna noiembrie a anului trecut, cu aproape jumatate mai putin decat detineau in 2006.

China, cel mai mare detinator al obligatiunilor de stat americane, si-a majorat detinerea la un nivel-record de 681,9 miliarde de dolari in aceeasi luna.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cartierul Obor este promovat pe un ecran urias din Gangnam, Coreea