Impact Developer&Contractor (IMP) si Armax Gaz Medias (ARAX) si Teraplast (TRP), companii care deruleaza in acest moment in piata sau au anuntat programe de rascumparare de actiuni, vor redistribui o parte a actiunilor pentru fidelizarea propriilor angajati.
Si Banca Transilvania deruleaza in acest moment un program de rascumparare a actiunilor, insa scopul acestei miscari este de a oferi posibilitatea investitorilor sa faca conversia obligatiunilor in actiuni emise de catre banca.

Anuntul unei rascumparari de actiuni este deseori perceputa de catre investitori ca un semnal pozitiv, deoarece rascumpararea are de multe ori drept motivatie ideea echipei manageriale ca actiunile companiei sunt subevaluate pe piata.

Insa, conditiile actuale de pe pietele de capital ale lumii si contextul macroeconomic prin care trece Romania a schimbat perceptia investitorilor asupra acestor miscari, cat si asupra plasamentelor la Bursa de Valori Bucuresti.

“In contextul crizei actuale si in urma unui nou val de pesimism generat de stiri negative, mi-e teama ca efectele acestor operatiuni vor conta prea putin. Poate si datorita faptului ca cea mai mare parte a micilor investitori se afla in asteptare si mai exista desigur posibilitatea de iesire a celor care nu s-au retras dupa un 2008 dificil”, a declarat, pentru Wall Street, Nicolae Snagoveanu, junior broker la Vanguard.

Rascumpararile de actiuni din piata vor duce la o stabilizare a preturilor


Actionarii producatorului de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz au aprobat in luna martie a anului trecut un program de rascumparare a circa 10% din capitalul social pe o perioada de 18 luni pentru a fi oferite angajatilor. Cele 60,43 milioane de actiuni pot fi rascumparate de pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti la un pret cuprins intre 0,1 lei si 1,5 lei/titlu.

Desi pretul minim de rascumparare a actiunilor este de 0,1 lei/unitate, valul de scaderi a impins cotatia ARAX sub nivelul de 0,05 lei/unitate, ceea ce a determinat societatea sa-si achizitioneze titlurile mai jos decat isi propusese.

“Pe termen lung, rascumpararile vor duce la o stabilizare a preturilor actiunilor companiilor care deruleaza astfel de programe si o incredere a investitorilor ca, la anumite nivele de preturi, investitia in compania respectiva este mai protejata impotriva variatilor”, ne-a explicat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

TRP cumpara actiuni din piata pentru a le revinde directorilor


Companiile care au in desfasurare un program de rascumparare a actiunilor nu pot fi considerate neaparat mai sigure de catre investitori, cel putin in privinta variatilor pe bursa.

Totusi, o companie care intreprinde astfel de masuri dispune de anumite rezerve banesti semnificative, astfel incat nu ii este afectata activitatea de baza si presupune o soliditate importanta, subliniaza Gabriel Necula.

El subliniaza ca nu trebuie sa uitam ca o mare parte din banii necesari vin tot de la investitori, care in momentele de euforie ale pietei au subscris la majorarile de capital sau au beneficiat de actiuni gratuite.

Producatorul de profile si tevi din PVC Teraplast a anuntat ca va rascumpara 4,5 milioane de actiuni din piata pentru a fi revandute ulterior directorilor executivi ai companiei, pe baza unor criterii stabilite de catre Consiliul de Administratie.

Brokerul Vanguard considera ca aceste programe de fidelizare pot fi vazute ca o masura de atentie din partea emitentilor fata de investitori. “Sa ne gandim insa ca in urma acestor programe este afectat free float-ul care intr-o masura tot mai redusa poate afecta integritatea pretului, insa evolutia emitentilor depinde in cele din urma de investitori”, subliniaza el.

IMP ofera sub 1% din actiunile totale propriilor salariati

Dezvoltatorul imobiliar Impact a ales sa realizeze o miscare similara si sa rascumpere 80 milioane de titluri, ce reprezinta 4% din totalul actiunilor, din care 13 milioane vor fi oferite propriilor salariati si administratori, cu scopul de a-i fideliza.

Pentru a putea primi actiuni, administratorii si directorii executivi trebuie sa aiba sau sa fi avut incheiat un contract de administrare cu compania pentru anul financiar 2007, iar salariatii sa fi fost angajati ai companiei in 2007, pentru 2008, si in cursul anului precedent, pentru 2009. Dupa alocare, 50% din actiunile alocate nu vor putea fi instrainate pentru o perioada de sase luni de la inscrierea lor la Depozitarul Central.

“Compania va continua programul de rascumparare si dupa intrarea la tranzactionare si ramane de vazut succesul pe care-l va avea in mentinerea cotatiei, deoarece cred ca va conta mult contextul economic pe tot parcursul anului 2009”, declara reprezentantul Prime Transaction.

In momentul de fata, titlurile Impact sunt suspendate de la tranzactionare pentru efectuarea operatiunii de consolidare a valorii nominale a actiunilor, data reintrarii in ringul bursier nefiind inca cunoscuta.

Necula este de parere ca evolutia titlurilor IMP in momentul reintrarii la tranzactionare va fi una care se va ajusta cu evolutia generala a pietei si cu asteptarile sectorului imobiliar din Romania.

Sectorul imobiliar are de infruntat o perioada foarte dificila, iar reprezentantul Vanguard se asteapta ca rezultatele financiare pentru acest sector sa confirme acest fapt. “Cred ca ne putem face o imagine referitoare la evolutia titlurilor Impact dupa reintrarea la tranzactionare daca parcurgem modelul Bancii Transilvania si tinem cont de alti factori actuali: cat de afectat a fost acest sector, la ce rezultate financiare ne putem astepta etc.”, explica Snagoveanu.

Pana la suspendarea de la tranzactionare a actiunilor, Impact Developer&Contractor a cumparat din piata peste 25 de milioane de titluri proprii, ce reprezinta circa 1,25% din numarul total de actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri