Investitorii nerezidenti controlau, la sfarsitul anului trecut, 40% din actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare de 22,8 miliarde lei, iar cei mai importanti jucatori erau austriecii, potrivit raportului de activitate publicat de catre Depozitarul Central.
Investitiile a 234 de jucatori austrieci reprezentau 31% din totalul detinerilor nerezidentilor, iar investitorii francezi figurau cu o cota de 15% din totalul investitiilor straine pe piata romaneasca de capital, potrivit informatiilor de la Depozitarul Central.

Jucatorii olandezi ocupau locul al treilea in topul nerezidentilor, cu o cota de 11%, urmati de cei elvetieni, cu 10%, si americani, ale caror detineri reprezentau 8% din aportul adus de straini.

La sfarsitul lui decembrie 2008, actiunile de la Bursa erau detinute de 9,54 milioane de investitori, dintre care doar 5.095 erau jucatori straini, care detineau insa 40% din totalul actiunilor listate.

Cei mai numerosi investitori (1.024) proveneau din Germania la finalul anului trecut, fiind urmati de cei americani (598) si greci (549). Pe urmatoarele locuri urmau nerezidentii din Ungaria, Canada, Italia, Austria, Franta, Anglia si Cipru.

In 2008, Depozitarul Central a decontat tranzactii in valoare totala de 8,8 miliarde lei si a gestionat 158,28 miliarde de instrumente financiare, in urcare cu 27% fata de 2007, cand gestionase 124,55 miliarde instrumente.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior, in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei, Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

Anul trecut, numarul total al tranzactiilor decontate a fost de 2,22 milioane, cu o valoare de 19 miliarde lei, dintre care aproximativ 1,8 milioane tranzactii - in valoare de 15 miliarde lei (4,5 miliarde euro) - au fost inregistrate de catre Depozitarul Central.

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri