Am asistat la o saptamana grea pentru piata romaneasca, marcata de deprecieri ce au adus indicii la niveluri mai scazute decat cele din 2008, la valori asemanatoare cu cele de acum aproximativ 5 ani.
Indicii au avut evolutii negative, volumele s-au mentinut la niveluri scazute reflectand o lipsa de interes din partea investitorilor, pe o piata ce a apartinut in aceasta perioada vanzatorilor, pe fondul lipsei de incredere asupra economiei romanesti dar si internationale. Probabil ca asteptarile se muta acum la perioada raportarilor financiare, in urma carora investitorii isi pot face o imagine in legatura cu efectele crizei actuale asupra evolutiei economice si financiare a emitentilor respectivi, cu o mare atentie acordata desigur situatiei pietelor internationale.

Estimarile CEE referitoare la constructia bugetului pe 2009 pentru Romania au fost de asemenea ingrijoratoare. In timp ce Guvernul Romaniei ia in calcul o crestere economica de 2,5% si un deficit bugetar de 2% din PIB, oficialii UE nu sunt la fel de optimisti. Justificarea pozitiei oficialilor europeni e data de temerile privind descurajarea cererii interne, afectata de reducerea puternica a creditarii, scaderea indicatorilor de incredere si deteriorarea conditiilor de pe piata muncii.

In aceste conditii, CEE vede in 2009 un ritm de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de doar 1,75%, cu mult sub estimarea precedenta, de 4,7%. In plus, Comisia si-a redus la jumatate previziunile de crestere pentru 2010, de la 5% la sub 2,5%.





Guvernantii au in continuare dificultati legate de elaborarea bugetului de stat, iar tinta de deficit anuntata public (2%) nu este considerata plauzibila de catre mediul investitional. Acest lucru se petrece deoarece Guvernul a luat in calcul un nivel al veniturilor bugetare mai mare decat cel de anul trecut, fapt greu de crezut de catre mediul investitional in conditiile economice dificile ale anului 2009. Asadar, pentru a fi credibila tinta de deficit de 2%, aceasta trebuie sa porneasca de la un nivel mai scazut al veniturilor colectate.

NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi deincredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

Andrei Ciubotaru
Broker
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri