Construirea unor sisteme alternative de tranzactionare (MTF-uri) de catre bursele autohtone ar sustine piata de capital romaneasca, pentru ca ar duce la listarea de noi companii, a declarat Septimiu Stoica, presedintele Institutului de Guvernanta Corporativa, cu ocazia intalnirii membrilor Camerei de Comert Britanico-Romane (BRCC).
"La nivel european, introducerea MTF-urilor a avut efecte benefice in sustinerea pietei de capital", a remarcat Stoica, care este si presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM). Printre efecte numarandu-se demutualizarea, renuntarea la caracterul national al burselor si aliante sau fuziuni.

Oficialul Institutului de Guvernare Corporativa a mai declarat ca are in plan deschiderea unei platforme MTF care sa includa tranzactionarea actiunilor listate pe Rasdaq, una care sa permita plasamente in cele mai importante blue-chips-uri de pe bursele din Europa Centrala si de Est, un sistem de alternativ de tranzactionare pentru derivatele de la Sibex si, eventual, una pentru derivatele pe marfuri de la BRM.

Aceste propuneri, pe langa vanzarea in lipsa (short-selling-ul), conturile globale pentru investitori si creditarea lombard, fac parte dintr-o serie de planuri pentru a remedia situatia in care se afla bursele romanesti.

"Scopul unui MTF este de a face concurenta burselor traditionale de valori prin practicarea unor tarife mai reduse, prin atragerea de noi companii la tranzactionare, de a creste lichiditatea si sa mareasca gradul de transparenta a tranzactiilor", a explicat Stoica.

In Europa, platformele MTF, au inceput sa devina un concurent de luat in seama, pe piata de capital londoneza aproape 20% din lichiditatea companiilor incluse in indicele FTSE 100 sunt realizate prin intermediul Chi-X (15%) si Turquoise (5%).

Multilateral Trading Facility (MTF) este un sistem multilateral, operat de catre o firma de investitii sau un operator bursier, care reuneste mai multi investitori din diferite tari pe aceleasi instrumente financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri