"La nivel european, introducerea MTF-urilor a avut efecte benefice in sustinerea pietei de capital", a remarcat Stoica, care este si presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM). Printre efecte numarandu-se demutualizarea, renuntarea la caracterul national al burselor si aliante sau fuziuni.

Oficialul Institutului de Guvernare Corporativa a mai declarat ca are in plan deschiderea unei platforme MTF care sa includa tranzactionarea actiunilor listate pe Rasdaq, una care sa permita plasamente in cele mai importante blue-chips-uri de pe bursele din Europa Centrala si de Est, un sistem de alternativ de tranzactionare pentru derivatele de la Sibex si, eventual, una pentru derivatele pe marfuri de la BRM.

Aceste propuneri, pe langa vanzarea in lipsa (short-selling-ul), conturile globale pentru investitori si creditarea lombard, fac parte dintr-o serie de planuri pentru a remedia situatia in care se afla bursele romanesti.

Citeste si:

"Scopul unui MTF este de a face concurenta burselor traditionale de valori prin practicarea unor tarife mai reduse, prin atragerea de noi companii la tranzactionare, de a creste lichiditatea si sa mareasca gradul de transparenta a tranzactiilor", a explicat Stoica.

In Europa, platformele MTF, au inceput sa devina un concurent de luat in seama, pe piata de capital londoneza aproape 20% din lichiditatea companiilor incluse in indicele FTSE 100 sunt realizate prin intermediul Chi-X (15%) si Turquoise (5%).

Multilateral Trading Facility (MTF) este un sistem multilateral, operat de catre o firma de investitii sau un operator bursier, care reuneste mai multi investitori din diferite tari pe aceleasi instrumente financiare.