Construirea unor sisteme alternative de tranzactionare (MTF-uri) de catre bursele autohtone ar sustine piata de capital romaneasca, pentru ca ar duce la listarea de noi companii, a declarat Septimiu Stoica, presedintele Institutului de Guvernanta Corporativa, cu ocazia intalnirii membrilor Camerei de Comert Britanico-Romane (BRCC).
"La nivel european, introducerea MTF-urilor a avut efecte benefice in sustinerea pietei de capital", considera Stoica, care este si presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM). Printre efecte se numara demutualizarea, renuntarea la caracterul national al burselor, dar si posibile aliante sau fuziuni.

Oficialul Institutului de Guvernare Corporativa a mai declarat ca are in plan deschiderea unei platforme MTF care sa includa tranzactionarea actiunilor listate pe Rasdaq, una care sa permita plasamente in cele mai importante blue-chips-uri de pe bursele din Europa Centrala si de Est, un sistem alternativ de tranzactionare pentru derivatele de la Sibex si, eventual, una pentru derivatele pe marfuri de la BRM.

Aceste propuneri, pe langa vanzarea in lipsa (short-selling-ul), conturile globale pentru investitori si creditarea lombard, fac parte dintr-o serie de planuri pentru a remedia situatia in care se afla bursele romanesti.

"Scopul unui MTF este de a face concurenta burselor traditionale de valori prin practicarea unor tarife mai reduse, prin atragerea de noi companii la tranzactionare, de a creste lichiditatea si sa mareasca gradul de transparenta a tranzactiilor", a explicat Stoica.

In Europa, platformele MTF au inceput sa devina un concurent de luat in seama, pe piata de capital londoneza aproape 20% din lichiditatea companiilor incluse in indicele FTSE 100 sunt realizate prin intermediul Chi-X (15%) si Turquoise (5%).

Multilateral Trading Facility (MTF) este un sistem multilateral, operat de catre o firma de investitii sau un operator bursier, care reuneste mai multi investitori din diferite tari pe aceleasi instrumente financiare.

Tranzactii OTC, in scurt timp la BVB

Presedintele BRM a afirmat ca alte burse au raportat tranzactii OTC cu actiunile emitentilor de la Bursa de la Bucuresti.

Introducerea tranzactiilor OTC in sistemul Bursei si al Depozitarului Central reprezinta un alt proiect important la nivelul Grupului BVB pentru 2009. Depozitarul Central a definitivat operatiunile care permit decontarea tranzactiilor de tip OTC, acestea devenind operationale in urmatoarele luni, a declarat intr-un interviu recent, pentru Wall Street, Stere Farmache, fost director al BVB.

Stere Farmache: Piata de capital nu a dus lipsa de promisiuni din partea Guvernului

Tranzactionarea over-the-counter este o practica comuna pe pietele internationale, unde marii investitori institutionali negociaza tranzactionarea de pachete de actiuni in afara bursei. Piata OTC nu este reglementata, insa este tolerata.

Noul Guvern trebuie sa vada potentialul pietei de capital


“Piata de capital romaneasca nu a reusit sa reprezinte o problema si, probabil, un instrument de crestere a economiei pentru guverne. Sper ca noua guvernare sa aiba o noua abordare si in strategiile sale sa acorde pietei de capital rolul important pe care aceasta il joaca de drept in economia romaneasca”, a afirmat Stoica.

In timp ce in alte tari din regiune, cum ar fi Polonia sau Austria, piata de capital este considerata o alternativa la privatizare si ocupa un rol important in strategiile de dezvoltare de pe agenda politica si economica a statelor respective, Romania s-a concentrat pana acum cu precadere pe privatizari, dintre care foarte putine (Transgaz si Transelectrica) au fost realizate prin intermediul Bursei de Valori, procentajul din actiunile totale oferite investitorilor fiind foarte redus.

“Comunitatea de pe piata de capital din Romania nu cauta mila, ci incearca sa arate cat de necesara este bursa pentru cresterea economiei si nu putem decat sa speram ca Guvernul sa realizeze acest fapt”, a continuat oficialul IGC.

Potrivit lui Septimiu Stoica, scaderea accentuata a Bursei de la Bucuresti in 2008 s-a datorat nu doar expunerii la influentele economico-financiare internationale, ci si dependentei accentuate de investitiile straine. In timp ce in Polonia s-au inregistrat peste 1 milion de investitori individuali autohtoni, in Romania numarul acestora a fost de numai 80 de mii.

Bursele europene dezvoltate au pierdut circa 40%, in timp ce pietele de capital din zona Europei Centrale si de Est s-au depreciat cu 70%, pe fondul unei lichiditati foarte scazute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri