CNVM retrage autorizatia de functionare a Orizont Vest

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) retrage autorizatia de functionare a casei de brokeraj din Oradea Orizont Vest si da amenzi de peste 23.000 lei firmei si mai multor brokeri din conducere, dupa ce a depistat mai multe nereguli in urma unui control de fond realizat anul trecut.

Arbitrul pietei de capital a efectuat un control de fond la Orizont Vest in perioada 10 - 17 septembrie 2008, descoperind mai multe nereguli printre care si faptul ca societatea a folosit intreaga suma de bani a clientilor creditori pentru acoperirea datoriilor fata de clientii debitori.

De asemenea, CNVM a constatat ca firma de brokeraj nu a raportat unele operatii cu sume mai mari de 15.000 euro, a transmis cu intarziere rezultatele financiare pentru anul 2006, cat si nerespectarea mai multor reguli si proceduri impuse de lege.

Ca urmare, Comisia a retras autorizatia de functionare a casei de brokeraj si a amendat-o cu 9.100 lei, reprezentand echivalentul a 1% din capitalul social subscris si varsat.

Totodata, CNVM i-a amendat cu cate 5.000 lei pe directorul general si presedintele casei de brokeraj, Nicolae Rusu, si pe Mircea Dudas, directorul general adjunct, interzicandu-le totodata sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pe o perioada de 3 ani.

De asemenea, doi dintre reprezentantii compartimentului de control intern au fost amendati cu 3.000 si 1.000 lei, iar unul dintre acestia nu va mai avea dreptul de a desfasura activitati pe piata de capital timp de 3 ani.

CNVM a suspendat autorizatia de functionare a casei de brokeraj Orizont Vest pentru prima oara la sfarsitul anului trecut si i-a interzis intermedierea tranzactiilor care depasesc nivelul initial al capitalului social, de 125.000 euro, pana la remedierea situatiei.

In prezent, Orizont Vest detine 0,545% din actiunile Bursei de Valori Bucuresti, participatie pe care vrea sa o lichideze pentru 1,82 milioane lei. Casa de brokeraj intentioneaza sa vanda cele 45.500 actiuni ordinare detinute in cadrul BVB, la un pret de 40 lei/titlu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri