Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca, in februarie, intentioneaza sa emita titluri de stat in valoare totala de 5,4 miliarde lei pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, circa 93% din suma urmand sa fie atrasa prin certificate de trezorerie cu discont.

Astfel, MFP va vinde luni, 2 februarie, certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni, in valoare de 1,5 miliarde lei, urmand ca, in aceeasi saptamana (5 februarie) sa emita obligatiuni benchmark pe 5 ani, in valoare de 200 milioane lei.

Urmatoarea licitatie a Finantelor este programata pentru 9 februarie, cand se vor vinde certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, de 1,5 miliarde lei. Pentru 16 februarie ministerul a anuntat o licitatie de titluri de stat cu scadenta la 30 zile, in valoare de 1 miliard lei.

Pe 19 februarie va fi organizata o licitatie de obligatiuni benchmark pe 3 ani, de 200 milioane lei, iar pe 23 februarie va avea loc ultima licitatie programata pentru a doua luna a acestui an - pentru certificate de trezorerie cu discont la 3 luni, de 1 miliard lei.

In ianuarie MFP a atras deja peste 5,9 miliarde lei, prin cinci licitatii pentru titluri de stat, ultima licitatie din ianuarie urmand sa aiba loc in cursul zilei de miercuri.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni din 2008, ministrul Finantelor Publice declarand ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns in 2008 la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimelor date disponibile.

Guvernul Boc a anuntat ca si-a stabilit ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB pentru acest an, in timp ce Comisia Europeana (CE) a estimat ca deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci la 7,5% din PIB in 2009, precizand insa ca in prognoza sa nu a luat in calcul masurile anuntate de noul Executiv, pentru ca nu au fost inca adoptate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Prima Casă ia startul. Câți bani au fost alocați pentru acest an
Setari Cookie-uri