Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca, in februarie, intentioneaza sa emita titluri de stat in valoare totala de 5,4 miliarde lei pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, circa 93% din suma urmand sa fie atrasa prin certificate de trezorerie cu discont.
Astfel, MFP va vinde luni, 2 februarie, certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni, in valoare de 1,5 miliarde lei, urmand ca, in aceeasi saptamana (5 februarie) sa emita obligatiuni benchmark pe 5 ani, in valoare de 200 milioane lei.

Urmatoarea licitatie a Finantelor este programata pentru 9 februarie, cand se vor vinde certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, de 1,5 miliarde lei. Pentru 16 februarie ministerul a anuntat o licitatie de titluri de stat cu scadenta la 30 zile, in valoare de 1 miliard lei.

Pe 19 februarie va fi organizata o licitatie de obligatiuni benchmark pe 3 ani, de 200 milioane lei, iar pe 23 februarie va avea loc ultima licitatie programata pentru a doua luna a acestui an - pentru certificate de trezorerie cu discont la 3 luni, de 1 miliard lei.

In ianuarie MFP a atras deja peste 5,9 miliarde lei, prin cinci licitatii pentru titluri de stat, ultima licitatie din ianuarie urmand sa aiba loc in cursul zilei de miercuri.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni din 2008, ministrul Finantelor Publice declarand ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns in 2008 la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimelor date disponibile.

Guvernul Boc a anuntat ca si-a stabilit ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB pentru acest an, in timp ce Comisia Europeana (CE) a estimat ca deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci la 7,5% din PIB in 2009, precizand insa ca in prognoza sa nu a luat in calcul masurile anuntate de noul Executiv, pentru ca nu au fost inca adoptate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri