Sectorul de farmaceutice din Europa din Europa Centrala si de Est (ECE) a ramas in mare parte neafectat de criza financiara globala, iar segmentul de generice va fi cel care va atrage cele mai importante venituri, dar si atentia investitorilor, sustin analistii Erste Group.
Desi pietele de capital globale au tendinta de a ramane volatile, in conditiile scaderilor semnificative din 2008, specialistii Erste se asteapta la o usoara imbunatatire a sentimentului existent.

“Liderii din sectorul farma din zona CEE, datorita perspectivele lor inca sanatoase si bilanturilor solide, ar trebui sa se numere printre primele actiuni pregatite sa isi revina, in favoarea investitorilor” a declarat Vladimira Urbankova (foto), analist al sectorului pharma in cadrul Erste Group.

Panica investitorilor a dus la un val masiv de vanzari in toate sectoarele in 2008 si a spulberat toate castigurile inregistrate anterior de actiunile companiilor din sectorul farma din ECE. In cea mai mare parte a anului, investitorii au avut tendinta de a ignora practic datele fundamentale, inclusiv datele intermediare privind performantele din 2008.

“Nici macar actiunile cu elemente de baza intacte, precum Krka, nu au reusit sa transpuna performantele lor excelente din afaceri in evolutii decente ale pretului actiunilor si au plonjat tot mai adanc spre noi valori scazute”, sustin analistii.

Cu toate acestea, scaderea preturilor a incetinit inainte de sfarsitul anului, indicand ca natura defensiva a industriei farmaceutice a inceput, in sfarsit, sa actioneze in favoarea lor.

Conform analistilor Erste Group, consumul de medicamente generice este gata sa creasca chiar si in timp de criza, deoarece medicamentele generice mai ieftine vor deveni tot mai atractive pentru asiguratorii de sanatate, din ce in ce mai atenti la costuri, atat in Est, cat si in Vest. In final, in pofida incetinirii cresterii economice, pietele farmaceutice din CEE sunt pregatite de crestere, reducandu-se decalajul cheltuielilor pentru sanatate (si medicamente) dintre regiunea CEE si media UE-15 pe termen lung.

“In opinia noastra, principalele companii farmaceutice din CEE vor reprezenta in continuare o investitie solida pe termen lung, evolutiile negative fiind limitate datorita rezistentei foarte mari la criza a modelului lor de afaceri pentru segmentul de generice”, subliniaza Urbankova.

Bilanturile liderilor din sectorul farmaceutic CEE raman solide si, chiar daca situatia mai dificila a lichiditatilor i-ar putea determina sa regandeasca planurile de achizitii mai importante (in cazul finantarii prin credite externe), activitatile obisnuite de investitii si chiar achizitiile de dimensiuni mici sunt in continuare realizate cu usurinta.

Cele mai bune actiuni farma sunt in continuare Richter, Egis si Krka

Pe masura ce presiunea cauzata de nivelul preturilor medicamentelor in Ungaria se reduce, iar exporturile sunt sustinute de evolutia favorabila a cursului de schimb, companiile farmaceutice maghiare ar trebui sa inregistreze o crestere solida a liniei de top in perioada urmatoare.

Analistii cresc preturile tinta pentru Richter si Egis la 40.550 forinti pe actiune si, respectiv, 20.560 forinti pe actiune.

In plus, trebuie subliniat ca nivelul preturilor actiunilor, care este inca scazut, reflecta toate riscurile si se mentine recomandarea “Buy” atat pentru Richter, cat si Egis.

Chiar daca Krka a inregistrat rezultate excelente in primele trei trimeste ale anului 2008 - a asigurat o crestere de doua cifre pentru categoriile superioare si inferioare - intrecand toti competitorii din regiune, pretul actiunilor companiei a fost supus presiunii de vanzare inainte de sfarsitul anului 2008 si doar recent si-a revenit partial din trendul descendent.

Raportul preliminar de vanzari pe 2008, vanzarile consolidate au crescut cu 22% anual, pana la valoarea de 950 milioane euro, a fost inca un semnal pozitiv si ne asteptam ca rezultatele complete ale companiei pentru 2008 sa confirme avantajul competitiv regional al companiei.

Pretul-tinta revizuit de 113 euro pe actiune indica potentialul atractiv de crestere a pretului actiunilor de la nivelurile scazute actuale, cu atat mai mult daca actiunile isi recastiga in cursul anului valoarea premium fata de companiile similiare. Analistii Erste Group confirma recomandarea de Buy.

Povestea preluarii a oferit o ancora sigura pentru pretul actiunilor companiei Zentiva, cu sediul in Praga. Oferta de preluare de la Sanofi-Aventis a crescut la 1.150 CZK – fiind acceptata anterior de managementul Zentiva – si a fost prelungita pana la 20 februarie 2009.

Tinand cont de turbulentele actuale de pe piata si de scaderea recenta din ultimele saptamani a preturilor actiunilor companiilor din aceeasi categorie cu societatea ceha, analistii nu anticipeaza ca prima de preluare pentru Zentiva ar putea atinge valori ridicate comparabile cu tranzactiile din trecut din acest sector.

“Daca o consolidare a pozitiilor de catre PPF Group si alti investitori financiari ar putea indica o oarecare probabilitate de exercitare a unei presiuni asupra Sanofi-Aventis in vederea cresterii ofertei sale, sugeram acceptarea ofertei Sanofi-Aventis, care ramane scenariul de exist cel mai sigur pentru investitori”, se arata in comunicat.

De aceea, analistii Erste Group opteaza pentru ajustarea pretului tinta la 1.150 CZK pe actiune (corespunzator ofertei Sanofi-Aventis care impune limita superioara pe piata in acest moment) si pastreaza recomandarea Hold.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri