Situatia pagubitilor din cazul fraudei de la agentia din Deva a intermediarului de la Bursa de Valori Bucuresti Broker Cluj este in continuare incerta. Ei nu au primit inca explicatii concrete pentru situatia creata, iar Fondul de Compensare a Investitorilor poate interveni numai in situatia in care compania-mama va demonstra legal ca nu poate acoperi pagubele.
Conform informatiilor publicate pe site-ul Fondului de Compensare, acesta intervine daca CNVM a constatat ca un membru, din motive ce sunt legate direct de situatia financiara a acestuia, nu este in masura sa-si indeplineasca obligatiile rezultate din creantele investitorilor si nici nu exista perspectiva de a-si onora aceste obligatii in cel mai scurt timp sau daca autoritatea judiciara competenta, pentru motive legate direct sau indirect de situatia financiara a unui membru, a emis o hotarare definitiva, avand ca efect suspendarea posibilitatii investitorilor de a-si exercita drepturile cu privire la valorificarea creantelor asupra respectivei societati.

Fiind cazul unei agentii teritoriale, in prima instanta, compania-mama este cea care trebuie sa asigure despagubirea investitorilor. “Daca aceasta demonstreaza legal ca nu poate plati datoriile, intervine Fondul de Compensare, in situatiile acoperite de reglementarea sa. Situatia este inca incerta, ancheta este la inceput, ramane de vazut cum vor evolua lucrurile”, ne-a explicat un specialist.

Pagubitii asteapta vesti de la Cluj

Investitorii asteapta, insa, o explicatie din partea companiei. “Pot sa va spun ca cunosc mai multe persoane, suntem un grup de prieteni care am avut toate economiile investite acolo si acum inca nu ne-am dezmeticit. Citim si noi pe unde putem, ce putem, asteptam cu sufletul la gura vesti de la Cluj, desi sunt aproape convins ca si personalul de acolo este pur si simplu ingropat acum in hartoage si cereri si nici ei nu stiu exact pe ce lume sunt. Incercam sa ne pastram calmul si traim cu speranta ca se va putea recupera macar o parte din bani, daca nu toti. E ca un vis urat din care nu ne mai trezim”, a declarat, pentru Wall-Street, unul din pagubitii fraudei, ce a preferat sa ramana sub protectia anonimatului.

Investitorul ne-a explicat ca au depus 13.700 lei la firma cu toata increderea, afland abia acum ca Adriana Constantin le inmana acte doveditoare false, portofolii false, chitante false. La ultima raportare a continutului portofoliului, din septembrie, investitorul figura ca detine actiuni ale Bancii Transilvania de 30.000 de lei, iar pana in prezent nu s-au mai eliberat portofolii pe motiv ca TLV a fost oprita de la tranzactionare si nu se cunoaste valoare lor.

“Nu ni s-a parut nimic ciudat, spre rusinea noastra, aveam foarte multa incredere in doamna Adriana. […] Am fost contactati telefonic, noi si mai multi investitori, si intrebati daca nu cumva dispunem de lichiditati pentru care ni se promiteau un profit de minim 5% lunar. Acum ma bucur ca nu am dispus!”, subliniaza pagubitul.

Pana ieri, in jurul orei 16.00, acestia nu primisera vesti de la Cluj, dar au declarat ca cea mai mare parte din pagubiti se cunosc si vor face un front comun intr-un eventual proces.

Investitorul ne-a declarat ca urmeaza sa decida cum vor actiona in continuare, urmatorul pas fiind contactarea unui avocat. "Neavand litigii pana acum, nici nu cunoastem ce avocat ar fi cel mai bun pentru cazul de fata. Dar pentru inceput presupun ca orice avocat va stii sa ne spuna ce este de facut", a mai spus acesta.

Dupa o lunga discutie, concluzia este ca pagubitii nu vor sta degeaba.

"Daca se va incerca musamalizarea situatiei, vom lua atitudine. Nu suntem avocati si nici nu ne-am confruntat pana acum cu asemenea probleme, deci chiar nu avem habar ce putem face. Tot ce stim este ca nu putem astepta cuminti sa ne vina raspunsul de la Cluj (peste cine stie cat timp) ca sa aflam daca figuram sau nu in evidentele lor", a conchis acesta.

BRK solicita rectificarea comunicatului CNVM de miercuri

Intr-un comunicat remis ieri Bursei de Valori Bucuresti, intermediarul Broker Cluj sustine ca au informat pe larg corpul de control CNVM despre faptele si deficientele grave pe care Adriana Constantin le-a savarsit, contrar afirmatiilor comisiei, ce sustine ca nu a fost informata, demarand astfel o ancheta proprie.

"Prin urmare, ancheta desfasurata de CNVM, daca a avut loc, a avut la baza informatiile furnizate de societatea noastra. Desi am solicitat in mod expres sprijin CNVM pentru rezolvarea problemei de la Deva, nici pana azi nu am primit un sprijin concret", se arata in comunicatul BRK.

Analiza fraudei de la Broker Cluj, sucursala Deva

Oficialii au mai spus ca ar fi trebuit mentionat in comunicatul comisiei faptul ca Broker Cluj a solicitat retragerea autorizatiei de functionare a suscursalei Deva, considerand aplicarea sanctiunii de suspendare pentru 45 de zile a sucursalei Deva drept «fara logica».

In finalul comunicatului, CNVM mentioneaza ca rezultatele anchetei au fost transmise Inspectoratului General al Politiei Romane si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – Garda Financiara.

"Este bine ca s-a procedat asa, doar ca prin plangerea penala inaintata Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratelor de Politie Hunedoara si Cluj, conducerea SSIF Broker a semnalat acestor organe de drept toate faptele savarsite de Constantin Adriana si Bortun Marcel, anexand 221 file ca documente justificative rezultate in urma verificarilor facute de noi. Dat fiind cele de mai sus, conducerea SSIF Broker SA a solicitat CNVM o rectificare a informatiilor din comunicatul remis publicitatii in data de 28.01.2009 (n.r. – miercuri)", informeaza comunicatul remis ieri de intermediarul din Cluj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri