Investitorii si expertii din piata de capital romaneasca se asteapta ca indicii BET, BET-FI si RAQ-C sa inregistreaze scaderi in luna februarie, conform studiului realizat lunar de catre Prognosis.ro.
Optimismul inregistrat in luna noiembrie de catre participantii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), considerata luna de entuziasm maxim a anului trecut pe fondul revenirii temporare a cotatiilor, s-a redus considerabil in lunile imediat urmatoare. Din punct de vedere al sentimentului pietei, ne aflam in acelasi loc in care ne situam dupa consumarea scaderilor dramatice din octombrie.

“BET si BET-FI au scazut sub minimele din octombrie, iar prognozele pesimiste au crescut si ele peste cotele inregistrate la sfarsitul lunii respective. Nu este foarte riscant sa faci un pariu cand ai 50% sanse de castig. Daca ai avea 51% sanse ai putea sa traiesti din asta, facand continuu pariuri de acest fel”, a declarat Alex Stoian, partener in proiectul Prognosis.ro.

Pe termen de o luna, asteptarile privind evolutia indicelui societatilor de servicii financiare, BET-FI, sunt in scadere considerabila fata de finalul anului trecut.

Investitorii se asteapta ca BET-FI sa creasca in proportie de 11,6%, in timp ce majoritatea lor - 65,3% - se asteapta ca aceasta luna sa aduca scaderi. In privinta expertilor de la Bursa din Bucuresti, peste jumatate dintre acestia cred ca BET-FI va evolua in scadere in februarie, in timp ce doar 11,9% se asteapta la cresteri, conform studiului.

Diferentele dintre valorile indicilor de sentiment pe cele doua categorii (investitori si experti) sunt minimale. “Notam totusi ca optimismul investitorilor individuali pe termen de o luna este minimal, sub nivelurile de la sfarsitul lui octombrie, in timp ce pe categoria experti el se mentine peste acele niveluri”, arata Prognosis.ro.

Pentru prima data, la sfarsitul lunii ianuarie, numarul investitorilor si a expertilor optimisti asupra evolutiei indicelui BET-FI pe termen de sase luni este semnificativ mai mic decat al celor pesimisti. Aceasta repozitionare fata de evolutia pe termen mediu a BET-FI se face simtita si in declinul sectorului financiar pentru urmatoarea jumatate de an.

Valori minime istorice inregistreaza si Indicatorii de Sentiment pe sase luni pentru ceilalti doi indici masurati. Daca asteptarile privind evolutia pe termen scurt a cunoscut fluctuatii, cu scaderi si reveniri bruste, pe termenul “6 luni” optimismul s‐a erodat constant si consistent in ultimul an.

Investitori nu se mai asteapta sa-si atinga obiectivelor de investitii


Luna ianuarie a fost perioada in care perspectiva asupra duratei declinului bursei a evoluat de la termen scurt catre termen lung, iar viitorul nefavorabil al trendurilor BVB a zdruncinat increderea investitorilor.

Astfel, indicele de incredere al investitorilor in atingerea obiectivelor investitionale la Bursa de la Bucuresti a inregistrat o noua valoare minima la sfarsitul lunii trecute.

Doar 15% dintre cei care ruleaza bani pe Bursa mai sunt optimisti sau foarte optimisti ca in urmatoarele sase luni vor reusit sa isi atinga obiectele de investitii, iar 21% dintre investitori considera ca niciunul dintre sectoarele de la BVB nu va avea o crestere.

Sectorul financiar si cel al utilitatilor, printre preferatele investitorilor

Sectorul financiar ramane in continuare printre preferintele investitorilor – 17,4%, desi actiunile din domeniul de profil s-au incadreaza pe un trend descendent.

“Expertii par sa se fi resemnat deocamdata cu lipsa de perspectiva a sectorului financiar, doar 10,2% dintre acestia considera ca va fi cel mai performant in urmatoarele sase luni. Increderea in reabilitarea acestui sector a scazut constant si semnificativ in ultimul an, de la 40% din luna mari a anului trecut”, se arata in studiu.

Sectorul utilitatilor este cel de-al doilea printre preferintele investitorilor in aceasta luna, inregistrand un scor ridicat, de 23,7%, fiind si prima optiune sectoriala a expertilor.

Conform studiului, niciun investitor nu considera ca o investitie in domeniul constructiilor si imobiliar este una prielnica, fata de luna martie a anului trecut cand 30% din respondenti il considerau favorit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri