Pe 21 octombrie, ministrul de finante rus Alexei Kudrin declara ca Rusia - despre care la inceputul anului trecut la Davos spunea ca este o "insula de stabilitate" - are suficiente rezerve pentru a proteja rubla si ca speculatorii care pariaza pe scenariul unei deprecieri vor fi "extrem de dezamagiti".
Nu impartaseam aceeasi opinie. In notele de piete internationale aparute pe site-ul Vanguard pe 13 noiembrie am introdus ipoteza unei deprecieri fortate si rapide a rublei de catre banca centrala a Rusiei.

Premisa principala a unui asemenea scenariu era legata de scaderea abrupta a pretului petrolului (Rusia este al doilea cel mai important producator din lume) dar si a excedentului de cont curent.

Vulnerabilitatea rublei intr-un asemenea context devenea inca si mai importanta in conditiile rigiditatii politicii valutare. In plan istoric, combinatia dintre o criza a sistemului financiar / economic si o politica valutara rigida a reprezentat intotdeauna un cocktail exploziv pentru monedele vizate - exemple importante in acest sens fiind legate de lira sterlina in 1992, valutele asiatice in 1997, si chiar rubla ruseasca in 1998.

Ceea ce nu am reusit sa anticipez, insa, a fost ca Rusia nu avea sa cedeze usor. Din 11 noiembrie, banca centrala a Rusiei a anuntat 20 de mini-deprecieri ale rublei - pierzand astfel o treime (peste $200 de miliarde) din propria rezerva valutara, a treia ca marime din lume - o abordare care a tinut, cred, mai mult de orgoliu si calcule politice decat de oportunism economic.

Magnitudinea deprecierilor s-a marit in debutul noului an, pentru ca pe 22 ianuarie, banca centrala sa decida largirea cu 10% a intervalului permis. Piata a raspuns imediat, miscandu-se rapid catre noua bariera.

Luni 2 februarie, moneda ruseasca a atins un nou minim al ultimilor 11 ani - cursul dolarului american depasind nivelul 36 impotriva rublei.

De altfel, alte valute est-europene au fost lovite de vanzari puternice in debutul saptamanii: marti 3 februarie, forintul unguresc a coborat la un nou minim istoric in fata monedei unice europene - cursul spot forex EUR/HUF depasind nivelul 300. Doar de la inceputul acestui an, moneda ungureasca a pierdut peste 11%. Cotatiile curente ale forintului sunt "extrem de ingrijoratoare" - a declarat luni, premierul ungur Ferenc Gyurcsany dupa o intalnire pe care a avut-o cu guvernatorul bancii centrale, Andras Simor.






In fata monedei unice europene, totodata, zlotul polonez a atins minimul ultimilor 4 ani si jumatate, in timp ce coroana ceha a afisat cel mai mic nivel al perioadei care a trecut din iulie 2007.

Miercuri 4 februarie, Kazakhstanul a anuntat o depreciere fortata de 18% a propriei monede - modificand astfel o politica valutara rigida care a supravietuit mai putin de 2 ani. Banca centrala a Kazakhstanului a comunicat ca "renunta la suportul acordat propriei monede (...) pentru a salva rezervele valutare si pentru a sprijini competitivitatea producatorilor locali".

Noua rata centrala a fost stabilita la 150 tenge pentru un dolar american, coridorul permis de variatie fiind fixat la 3% in jurul ratei centrale. "Vom apara coridorul anuntat" - a declarat miercuri presedintele bancii centrale a Kazakhstanului, Grigori Marchenko, care a adaugat ca "presupunerile conform carora rata de schimb va fi de 180 tenge in doua luni si de 300 tenge la sfarsitul acestui an nu sunt adevarate, sunt o fantezie".

"Am atins un nou nivel de echilibru si il vom apara" - a mai afirmat guvernatorul in legatura cu noua rata de schimb. Daca noua rata reprezinta intr-adevar un nivel de echilibru, insa, personal nu inteleg de ce ar mai trebui protejat de catre banca centrala.

Decizia Kazakhstanului se incadreaza intr-un context regional al deprecierilor valutare competitive. Din august anul trecut, Ucraina a permis hryvniei sa se deprecieze cu aproape 47% in fata dolarului american.

Belarus a anuntat pe 6 ianuarie o depreciere fortata de 21% a propriei monede, dupa ce pe 2 ianuarie aceasta fusese ancorata rigid de un cos valutar alcatuit din dolar american, euro si rubla ruseasca.

Pentru prima data in perioada care a trecut din august 1998, agentia Fitch Ratings a retrogradat miercuri ratingul datoriei in moneda locala si straina a Rusiei, mentinand totodata perspectiva "negativa". O masura similara au decis la sfarsitul anului trecut agentiile Standard & Poor’s Ratings Services (8 decembrie) si Moody’s Investors Service (12 decembrie).

Conform datelor publicate marti, economia ruseasca a avansat anul trecut sub asteptari cu 5,6%, fata de 8,1% in 2007. In decembrie, rata somajului a urcat la 7,7% (fata de 6,6% in noiembrie), in timp ce productia industriala a suferit cel mai dramatic declin din ultimii 10 ani.

In urma cu cateva zile, Alexei Kudrin a declarat ca deficitul bugetar ar putea atinge 4,4 trilioane ruble (5,4% din produsul intern brut), si chiar 6,1% din produsul intern brut daca bugetul nu este revizuit pentru a reflecta un pret mai scazut al petrolului.

Joi 5 februarie, rubla s-a depreciat usor dincolo de noua bariera setata pe 22 ianuarie in fata cosului valutar de referinta - dar speculatorii nu au continuat ofensiva, care se confrunta acum cu riscuri privind posibile interventii ale bancii centrale, controlul lichiditatii si al dobanzilor. Cu o zi inainte, insa, ministrul Kudrin a afirmat ca Rusia nu intentioneaza sa introduca masuri de control al capitalurilor.

Cu datele observabile la acest moment, cred totusi ca presiuni negative remarcabile la adresa rublei - presiuni care se pot acutiza in masura in care pretul petrolului continua sa se deprecieze (acest scenariu fiind la randul lui din ce in ce mai probabil) - pot pune banca centrala a Rusiei in situatia de a largi din nou coridorul permis de variatie a rublei.

Guvernatorul bancii centrale, Sergey Ignatiev, a declarat recent ca o noua ajustare a intervalului permis de oscilatie ar fi posibila in cazul in care pretul petrolului coboara la $30 pe baril si ramane la acel nivel.

In opinia mea, nu magnitudinea exacta a unei eventuale deprecieri a pretului petrolului este elementul relevant in conditionarea mentionata mai sus, ci faptul ca banca centrala isi lasa din nou optiunile deschise in raport cu propria moneda.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri