Societatile din indicele S&P 500 vor putea sa ofere dividende de circa 215 miliarde de dolari in acest an, comparativ cu 247,9 miliarde de dolari acordate in 2008. Potrivit anuntului S&P, in cursul anului trecut 62 de companii au redus platile catre actionari, de cinci ori mai multe decat in perioada 20003-2007, informeaza Bloomberg.

Cea mai grea criza financiara de la Marea Depresie a majorat costurile de creditare ale companiilor, in timp ce profiturile corporatiilor s-au depreciat pentru al saptelea trimestru consecutiv pana la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, potivit datelor Biroului de Analiza Economica a Statelor Unite.

“Nevoile companiilor de a-si vor proteja rezervele de lichiditati va reduce dorinta acestora de a acorda dividende in 2009”, a declarat Howard Silverblatt, analist la S&P. El spune ca estimarea de reducere cu 13,3% este una optimista, iar dintr-o perspectiva pesimista deprecierea ar putea ajunge la 20%.

Citeste si:

In cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, companiile au anuntat reduceri ale dividendelor de 15,9 miliarde de dolari, cea mai mare scadere din istorie.

In acest an, societati ca Neweell Rubbermaid Inc., Rowan Cos. si Macy’s Inc. au redus sau elimitat plati in dividende de 13,5 miliarde de dolari, iar Pfizer, cel mai mare producator de produse farmaceutice din lume, a inghetat nivelul platilor catre actionari pentru prima data in 41 de ani.

Majoritatea companiilor care si-au redus dividendele sunt institutii financiare, dar si alte sectoare vor recurge la aceasta miscare, potrivit datelor Standard&Poor’s.