In clasamentul administratorilor de fonduri deschise de investitii, BCR Asset Management este liderul de piata al lunii ianuarie, cu active in administrare de 400 milioane lei si o cota de piata de 42%, urmat de BRD Asset Management, cu active de 134 milioane lei, adica o cota de 14,1%.

Raiffeisen Asset Management a ocupat a treia pozitie, cu active totale gestionate de 84,8 milioane lei si o cota de piata de 8,9%, iar activele administrate de EFG Mutual Funds Management au ajuns la sfarsitul lunii trecute la 68,1 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 7,2%.

Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania, BT Asset Management, s-a clasat pe locul cinci, cu active de 54,4 milioane lei si o cota de piata de 5,7%.

Potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la sfarsitul lunii ianuarie, activele fondurilor monetare reprezentau aproape 40% din totalul activelor fondurilor de investitii deschise.

In schimb, din cauza continuarii trendului descendent la Bursa de Valori,
fondurile deschise de investitii cu plasamente in actiuni au avut o dinamica negativa, activele nete ale acestora depreciindu-se puternic - cu 20% - de la 85 milioane lei, la sfarsitul lui 2008, pana la 68 milioane lei.

Citeste si:

De asemenea, si activele fondurilor de obligatiuni au scazut, cu 1,1%, pana la 243 milioane lei, dupa ce se triplasera in ultimul an.

Activele fondurilor cu plasamente diversificate s-au mentinut la 203 milioane lei, in jurul valorii de la finele anului trecut, de 202 milioane lei.

Per ansamblu, fondurile deschise de investitii si-au sporit cu 1,17% activele in luna ianuarie, pana la 951 milioane lei, dupa ce la sfarsitul lui 2008 ajunsesera la un nivel de 940 milioane lei.

In ceea ce priveste fondurile inchise de investitii, activele totale au scazut cu 6,4% in prima luna a acestui an, la 75 milioane lei, comparativ cu nivelul de 80 milioane lei de la sfarsitul lui 2008.