Pretul “aurului negru” s-a redus de circa trei ori din maximul atins in cursul anului 2008 la sub 40 dolari/baril, atat pe fondul crizei financiare cat si din cauza unei cereri in scadere.
Unul dintre aspectele pozitive legate de nivelurile record atinse de pretul petrolului in ultimul an este, cu siguranta, discutia publica declansata despre securitatea aprovizionarii si trecerea la sursele de energie regenerabila, sustin analistii Erste Group.

Ei afirma ca trecerea catre sursele de energie alternative ar promova in acelasi timp pacea, deoarece ar contribui la evitarea riscului tot mai mare al unui conflict pentru resurse, pe langa beneficiile aduse mediului inconjurator.

Reprezentantii Erste atrag atentia asupra faptului ca, cu cat pretul petrolului ramane mai mult timp in limita a 40 dolari sau mai putin, cu atat oferta va scadea mai mult si mai rapid pe viitor, deoarece programele de investitii si explorare vor fi amanate sau anulate la astfel de preturi.

“Era petrolului ieftin se apropie fara nicio indoiala de sfarsit, pe masura ce rezervele acumulate cu usurinta si fara costuri mari se golesc treptat”, a declarat Ronald Stoferle (foto), analist al sectorului petrolier la Erste Group.

Gradul mult mai ridicat de dependenta fata de grupurile petroliere detinute de stat si actuala pondere foarte redusa a productiei si rezervelor grupurilor petroliere din sectorul privat indica, de asemenea, cresterea pretului petrolului pe termen lung.

Problemele structurale ale industriei petroliere au fost create de lipsa de actiune pe o perioada indelungata, iar acum vom incepe sa resimtim tot mai clar efectele acesteia, explica Stoferle.

Nu se poate prevedea momentul exact in care se va atinge sau depasi rata maxima de extractie a petrolului la nivel mondial. Insa, dependenta de zacamintele de petrol enorme si productia in scadere din numeroase tari importante producatoare de petrol, cum ar fi Mexic, Norvegia si SUA, par sa fie semnale clare in acest sens.

“Faptul ca in ultimii zece ani capacitatile de extractie ale corporatiilor petroliere internationale, in general, au scazut, in timp ce preturile au inregistrat cresteri exagerate, este foarte relevant in acest sens”, a mai declarat analistul Erste.

In acest moment, investitiile nu reprezinta nici macar 20% din volumul recomandat care ar fi necesar pentru a stimula productia, de la 86 de milioane de barili in prezent la 125 milioane de barili in 2030.

Analistii se asteapta la o stabilizare si o usoara revenire in acest an

Dat fiind ca nivelul cererii este greu de evaluat din cauza actualelor perturbari, efecte si durata, analistii Erste Group se asteapta la o miscare ascendenta mai lenta, dar la nivelul actual al preturilor raportul oportunitate/risc este foarte atractiv.

Cu toate acestea, vom asista la un nou trend ascendent, ce se va consolida de indata ce se va observa o imbunatatire vizibila a perspectivelor economice globale. “Tocmai de aceea ma astept la un pret mediu de 55 dolari/baril in 2009, dar, de indata ce se va instala o revenire economica durabila, pretul ar trebui sa urce la peste 70 dolari”, afirma Stoferle.

Cererea de pretrol al putea scadea cu 1% in 2009 si 2010


In general, Erste Group se asteapta la o scadere a cererii cu aproximativ 1% in 2009 si 2010. Se preconizeaza o diminuare a ofertei in afara OPEC cu aproape 0,6% din cauza scaderii productiei in Rusia, Mexic si Marea Nordului, conform analistilor.

“La urmatoarea intrunire din luna martie, probabil OPEC va reduce volumul cu cel putin 1 milion de barili/zi. Astfel, productia va fi scazut deja cu un total de 5,2 milioane barili, ceea ce corespunde unui procent de aproape 6% din totalul cererii”, sustine Stoferle.

In 2001, productia a fost redusa in patru etape, cu 5 milioane de barili (19% din productia totala OPEC), lucru care a dus la o tendinta ascendenta care a durat sase ani. In prezent, reducerile se ridica la 14,5% din productia totala a OPEC, dar scaderea economica pare sa fie mult mai dramatica decat in 2001.

In 3-5 ani, pretul petrolului ar putea sari la 200 dolari/baril

Dupa redeschiderea portilor monetare si accelerarea ritmului circulatiei, interesul pentru proprietatile imobiliare ar putea determina o inflatie ridicata. Corelarea dintre cresterea ofertei de bani si pretul petrolului s-a dovedit a fi puternic pozitiva in trecut. Intr-un astfel de scenariu, marfurile, in special petrolul si aurul, ar avea cel mai mult de castigat, apreciaza analistii Erste.

In acelasi timp, pretul petrolului nu va mai putea functiona conform legilor cererii si ofertei, ci mai degraba conform regulilor unui oligopol detinut de cateva tari mari producatoare de petrol.

Pe masura ce productia presupune costuri tot mai ridicate si dat fiind ca se va cheltui doar o fractiune a volumelor masive de investitii necesare, in timp ce numeroase zacaminte de petrol si tari producatoare de petrol au depasit deja punctul lor maxim de productie, se poate preconiza cresterea puternica a pretului petrolului pe termen lung. “Prin urmare, un pret al petrolului de 200 dolari/baril este relativ fezabil intr-un interval de timp de trei pana la cinci ani”, spun reprezentantii Erste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri