Conducerea SIF Transilvania (SIF3) a decis sa mentina pe ordinea de zi, la adunarea actionarilor din 20 martie, punctul in care va supune la vot ridicarea pragului de detinere la SIF de la 1% pana la 5%, desi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a atentionat societatea ca masura este ilegala.
Administratorii societatii de investitii au spus ca au tinut seama de observatiile Comisiei in privinta catorva modificari pe care compania vrea sa le aduca actului constitutiv, cu exceptia celor care prevad modificarea pragului de participatie la SIF.

"Consiliul de administratie considera ca este dreptul sau de a consulta actionarii cu privire la modificarea limitei de detinere, de la 1% la 5%, cu mentinerea dreptului de vot la 1%, in conditiile in care a prezentat actionarilor, in scris, toate opiniile despre procedurile legale aferente acestei probleme, inclusiv opinia CNVM", se arata in comunicatulul transmis de SIF3.

La inceputul lunii, conducere SIF Transilvania a transmis un convocator prin care supune la vot modificarea actului constitutiv, una dintre ele permitand investitorilor sa detina individual sau in mod concertat pana la 5% din actiunile companiei.

La scurt timp dupa aceea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a replicat ca masura contravine legii, care prevede ca niciun actionar nu poate detine mai mult de 1% din titlurile sau din drepturile de vot ale unei societati de investitii financiare (SIF).

"In situatia ipotetica in care deciziile AGA SIF Transilvania s-ar afla in contradictie cu prevederile legislatiei in vigoare, Oficiul National al Registrului Comertului, CNVM si celelalte institutii abilitate sa constate lipsa de legalitate, sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru restabilirea acesteia", a raspuns CNVM la data respectiva, ca reactie la anuntul SIF Transilvania.

SIF Transilvania a incheiat anul 2008 cu un profit net de 94,68 milione lei (25,7 milioane euro), in scadere cu 14%, in conditiile in care nu a luat in calcul deprecierile de active, reusind astfel sa-si reduca cheltuielile cu 41%, potrivit rezultatelor financiare preminate publicate saptamana trecuta. In 2007, societatea de investitii financiare raportase un castig net de 110,04 milioane lei.

De asemenea, activele nete ale SIF Transilvania (SIF3) s-au depreciat de peste doua ori anul trecut, la 1,34 miliarde lei, fata de nivelul de la sfarsitul anului 2007, de 2,77 miliarde lei.

SIF Transilvania are un capital social de 109,21 milioane lei, divizat in 1,09 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei, ca urmare a unei majorari de capital realizata anul trecut.

Titlurile companiei se tranzactioneaza la prima categorie a BVB, sub simbolul SIF3, iar capitalizarea este de 235,9 (55,3 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,2160 lei, stabilita in sedinta bursiera de ieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri