Actionarii Amonil se intalnesc sa discute problema datoriilor

Actionarii producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) se vor intalni pe 26 martie, la cererea Salink Ltd, pentru a discuta eventualele solutii in privinta datoriei de 53,8 milioane lei pe care compania o avea catre Distrigaz Sud, scrie NewsIn.

Pentru plata datoriei catre recuperatorul de creante Riverside Development Ltd, Amonil are ca optiuni majorarea capitalului social cu valoarea datoriei, contractarea unui credit, deschiderea procedurii de insolventa sau cedare, ori inchirierea unor bunuri.

In aceeasi adunare a actionarilor, acestia vor mai analiza problema raspunderii membrilor consiliului de administratie al companiei asupra situatiei create si vor discuta introducerea actiunii in raspundere impotriva conducerii companiei pentru producerea datoriei catre Distrigaz Sud.

Recuperatorul de creante Riverside Development, care a cumparat de la Distrigaz Sud creantele asupra producatorului de ingrasaminte, a amenintat compania, la sfarsitul lunii trecute, ca ii va bloca conturile si ii va vinde active, aflate sub sechestru, pentru recuperarea datoriei.

Riverside Development a mentionat, de asemenea, ca in cazul neplatii datoriilor va cere deschiderea procedurii de insolventa a Amonil.

Distrigaz Sud a a castigat anul trecut mai multe mai multe procese intentate Amonil, in urma carora producatorul de ingrasaminte trebuia sa plateasca furnizorului de gaz peste 53 milioane lei. Sentintele pronuntate in favoarea Distrigaz Sud de catre tribunalul din Ialomita au ramas definitive si irevocabile.
In total, Amonil Slobozia are de platit datorii de peste 90 milioane lei firmei Riverside Developement Ltd, potrivit unei declaratii anterioare facute la inceputul anului de Ioan Niculae, seful Interagro.

Afacerile producatorului de ingrasaminte au sporit de peste doua ori in 2008, la 216,88 milioane lei (58,93 milioane euro), dupa ce in anul anterior acestea fusesera de 87,08 milioane lei.

In schimb, dinamica profitului companiei a fost usor negativa in 2008, cu o scadere de 12%, la 6,21 milioane lei (1,69 milioane euro), dupa ce combinatul de ingrasaminte raportase in anul anterior castiguri de 7,03 milioane lei.

Compania are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat in 1,11 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalii actionari ai companiei sunt Zalois Ltd din insulele Belize, cu 25% din capitalul social, Jovline Ltd, cu 18,23% si Salink Limited, care detine 13,54% din actiuni.

Capitalizarea Amonil este de 11,57 milioane lei, conform cotatiei de 0,0104 lei/actiune, stabilita in sedinta de joi a Bursei. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori, sub simbolul AMO.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri